null

Smaki dzieciństwa. Piekarnia przy ul. Stolarskiej 2/4

Drukuj otwiera się w nowej karcie

Podczas lockdownu wielu z nas chciało się sprawdzić w roli piekarzy. Robiliśmy w domach chleb, chcąc poznać jego prawdziwy smak, bez ulepszaczy i konserwantów. Chleb towarzyszy nam przez całe życie, za jego smakiem najczęściej tęsknimy. I chyba wszyscy się zgodzimy, że nie ma nic piękniejszego nad aromat świeżo upieczonego bochenka.

Ceglane budynki z wysokim kominem i spadzistymi dachami.

Stuletnia piekarnia przy ul. Stolarskiej 2/4. Fot. karta ewidencyjna zabytku.

A taki zapach przez sto lat towarzyszył mieszkańcom Nowej Pragi.  Jak podaje karta ewidencyjna budynek z przeznaczeniem na piekarnię zbudowano w 1902 roku przy ul. Stolarskiej 2/4, która została wytyczona w dobrach Ksawerego Konopackiego w 1861 roku.

Powstał parterowy budynek z czerwonej cegły z jednej strony podwyższony. Nad piekarnią dominują dwa wysokie, w przekroju kwadratowe, kominy. Wnętrze zachowało dawny wygląd i cześć wyposażenia, w tym piece. Całość prezentuje styl charakterystyczny dla XIX-wiecznej architektury przemysłowej.

Piekarnia jest własnością prywatną, wpisaną do rejestru zabytków. To obiekt niezwykły nie tylko dlatego, że jest reliktem dawnej Pragi, którego klimat potęguje przebiegająca obok brukowana kocimi łbami ulica Stolarska. Jego wyjątkowość polega na tym, że przez sto lat powstawał tam chleb, którego smak zapewne pamiętają jeszcze byli klienci piekarni. 

Ostatni bochenek upieczono przy Stolarskiej w 2010 r. Po zaprzestaniu produkcji różne były pomysły na wykorzystanie tego miejsca. Dziś budynek stoi pusty.
 

Ceglane budynki z wysokim kominem i spadzistymi dachami.
Zobacz galerię (5 zdjęć)
Ceglany budynek z wysokim kominem.
Piekarze stoją przy stole na którym są bochenki chleba.
Wnętrze piekarni.