null

Przybyszewskiego 63/67 – kolejny dom robotniczy już po remoncie

Drukuj otwiera się w nowej karcie

Budynek przy ul. Przybyszewskiego 63/67 jest jednopiętrowy i dość długi. Ma dwuspadowy, czerwony, ceramiczny dach i jasną elewację. Właśnie zakończył się jego remont. To już drugi budynek przy tej ulicy wyremontowany dzięki miejskiej dotacji wynoszącej 142 840 zł.

Przybyszewskiego 63-67 po remoncie.

Domy dla robotników

Dom wielorodzinny przy ul. Przybyszewskiego 63/67 jest jednym z wielu, jakie składały się na osiedle wybudowane w latach 1926-1932 przez Spółdzielnię Zdobycz Robotnicza, związaną z PPS. Pragnienie jakie przyświecało jego twórcom było stworzenie niedrogich mieszkań dla robotników. Osiedle wzorowano na angielskiej idei miasta-ogrodu. Projekt opracowano na klasycznych zasadach wprowadzonych w końcu XIX wieku przez E. Howarda, a więc wachlarzowym układzie domów, niskiej kameralnej zabudowie w stylu dworkowym z siatką ulic prowadzących do placu, z zielenią i ogródkami. Osiedle zaprojektował Janusz Dzierżawski.

Taki rozległy układ osiedla mógł być urzeczywistniony bez przeszkód, bowiem spółdzielnia zakupiła pod budowę domów pola bielańskie, czyli teren po carskim poligonie. 

Spółdzielni Zdobycz Robotnicza nie udało się zrealizować całości przedsięwzięcia. Sumy wypracowane przez spółdzielców nie pokrywały kredytów bankowych. Dodatkowo inwestycja przypadła na lata kryzysu gospodarczego. Przed bankructwem w 1932 roku udało się wybudować 27 domów przy ulicach: Przybyszewskiego, Płatniczej, Kleczewskiej, Lipińskiej, Schroegera i placu Konfederacji. Z powodu wysokich rat bankowych mieszkania zaczęli zasiedlać zamożniejsi od robotników lokatorzy.

Prace konserwatorskie

Elewacja domu była zniszczona i brudna.  Niezbędne okazało się zbicie odparzonych i luźnych tynków. Całą elewację umyto z zanieczyszczeń miejskich i zdezynfekowano. Większe ubytki uzupełniono specjalistyczną zaprawą. 
Odtworzono także opaski do otworów wejściowych na klatki schodowe. Opaski okienne naprawiono.

Budynki przed wojną miały bardzo jasne elewacje. Podczas remontu nawiązano do tej stylistyki malując tynki w bardzo rozbielonej tonacji kremowej. Ostateczny kolor elewacji został potwierdzony podczas nadzoru konserwatorskiego. 

Wejście do klatki schodowej z trójkątnym zwieńczeniem dachu.
Zobacz galerię (3 zdjęć)
Długi, jednopiętrowy dom z czerwonym dachem.
Jednopiętrowy dom z czerwonym dachem