null

Konopnickiej 3 – dom filmowego Bodo

Drukuj otwiera się w nowej karcie
Elewacja budynku z piaskowca

fot. Kamienica przy ul. M. Konopnickiej 3 po remoncie. Fot. BSKZ

Kwota dotacji m.st Warszawy udzielonej w 2020 r. na remont elewacji kamienicy to 74 000 zł, co stanowi 40,5 % całości kosztów prac.

Luksusowa kamienica w prestiżowej części miasta
Ulica Marii Konopnickiej była pod koniec lat dwudziestych XX wieku nowo wytyczoną przecznicą ulicy F. Nulla. Wielki kryzys zahamował inwestycje na położonych przy niej bardzo atrakcyjnych działkach. Jednak pod koniec lat 30. ulicę, przebiegającą niedaleko Sejmu oraz ziemiańskich willi na skarpie wiślanej, zaczęły zapełniać luksusowe domy zasiedlane przez bogate firmy i majętnych właścicieli.

Kamienica pod nr 3 została zaprojektowana przez architektów Jerzego Gelbarda i Romana Sigalina, którzy w dwudziestoleciu wspólnie prowadzili biuro architektoniczne i byli autorami serii luksusowych kamienic o charakterystycznych wykuszowych fasadach. Obaj zginęli podczas wojny - Gelbardar na Majdanku, Sigalin w Katyniu.

Kamienicę przy Konopnickiej, powstałą dla spółki Steinhagen i Saenger, do której należały fabryki papieru i celulozy ukończono w 1937 r.

Fasada modernistycznej czteropiętrowej kamienicy z dwoma wykuszami i centralnie usytuowaną bramą, została wykończona okładziną z piaskowca szydłowieckiego. Dom w stylu luksusowego funkcjonalizmu mieścił cztero- i pięciopokojowe mieszkania, do których prowadziła elegancka klatka schodowa.

Podczas powstania warszawskiego dom znalazł się w rejonie ciężkich walk prowadzonych przez batalion AK „Miłosz”. Elewacja kamienicy bardzo ucierpiała od obstrzału. Piaskowcowe płyty zostały roztrzaskane pociskami.

Powojenne renowacje
W 1967 roku wykonano renowację fasady, zbito przedwojenną okładzinę i położono nowe piaskowcowe płyty. Prace wykonano z błędami technologicznymi - nie uszczelniono tarasów i obróbek blacharskich na ostatniej kondygnacji. Ciągła ingerencja wody w tych miejscach oraz warunki atmosferyczne z biegiem lat spowodowały odspojenie płyt od ściany.

Przywrócić piękno modernizmu
Wspólnota mieszkaniowa oceniając skalę uszkodzeń, a także nawarstwiające się przez ponad pół wieku zabrudzenia fasady, podjęła starania o dotację m.st. Warszawy na remont elewacji.
Zakończony właśnie remont miał na celu naprawę i rekonstrukcję okładziny piaskowcowej. Konieczny okazał się demontaż ponad 70 płyt oraz 19 detali architektonicznych i parapetów. Płyty zostały ponownie przymocowane, w kilku przypadkach ich zły stan zachowania spowodował wymianę na nowe. Cała elewacja budynku została wyczyszczona.

Scenografia do filmu
Nieparzysta pierzeja ul. Konopnickiej z powstałymi tam w latach 30. domami, to przykład tak modnego w tamtym czasie modernizmu. Architektura budynku pod nr 3, a zwłaszcza oryginalna, zachowana w całości klatka schodowa w stylu luksusowego funkcjonalizmu, stały się scenerią dla powstałego w 2015 r. serialu telewizyjnego o sławnym przedwojennym aktorze Eugeniuszu Bodo.

 

Elewacja budynku z piaskowca
Zobacz galerię (8 zdjęć)
Tabliczka z adresem budynku na elewacji
Pięknie wyremontowany cokół
Wykusz budynku z piaskowca
Piękna kuta brama
Piękna klatka schodowa
Ozdobna brama
Tabliczka z napisem Skwer AK "Miłosz"