null

Budynek łaźni w parku Traugutta

Drukuj otwiera się w nowej karcie

Miasto Stołeczne Warszawa zbuduje nowoczesny budynek łaźni publicznej na terenie zabytkowego parku Traugutta przy ul. Wenetów na Skarpie Warszawskiej. Kształt budynku oraz jego elewacja nawiązuje do tradycji miejsca oraz komponuje się z otaczającą zielenią.

Ceglany parterowy budynek bez okien wśród drzew.

Park Traugutta został założony w latach 1925–1929 na dawnych terenach fortecznych po esplanadzie Cytadeli. Zaprojektowali go Leon Danilewicz i Stanisław Zadora-Życieński. Pierwotnie zajmował 22 ha. Składał się z trzech części: wschodniej o powierzchni 6,5 ha, urządzonej w 1925 i ograniczonej ulicami: Zakroczymską, Wenedów, Wybrzeżem Gdańskim i Sanguszki; środkowej o powierzchni 4,5 ha pomiędzy ulicami Zakroczymską i Międzyparkową, udostępnionej w 1926, oraz części zachodniej o powierzchni 11 ha wokół Fortu Traugutta, urządzonej w latach 1927–1929.

Na terenie parku znajdują się historyczne obiekty: Fort Legionów (z podziemną trasą turystyczną) oraz zdrój z czasów króla Stanisława Augusta (z najsmaczniejszą wodą w mieście w XVIII w.). Poza tym w parku znajdziemy m.in. kompozycję Rozdroże 2010 autorstwa Magdaleny Abakanowicz, rzeźby Macierzyństwo i Samotność oraz głaz Nauczycieli. 

Budynek o ważnej roli społecznej

Budynek łaźni użytkowany będzie jako obiekt użyteczności publicznej o funkcji usługowej mieszczący niezbędne pomieszczenia służące realizacji ważnej roli społecznej dla m.st. Warszawy.

Jednokondygnacyjna łagodne zaokrąglona bryła łaźni ma nieregularny kształt przypominający trójramienną kroplę wody, która płynnie wpisuje się w otaczający teren. Nowy budynek będzie miał płaski dach, co jeszcze bardziej wtopi go w obtaczającą roślinność. 
Elewacja budynku będzie wykonana z materiałów ceramicznych lub okładzin kamiennych. Ściany zewnętrzne zaś pokryte cegłą w kolorze naturalnym, nawiązującym swym charakterem do historycznych budynków fortecznych. Dach budynku (widoczny z wyższych poziomów skarpy) będzie porośnięty niską roślinnością. 

Układ przestrzenny budynku oparty jest o trzy nieregularne w formie (kształtem przypominające krople wody) ramiona, w których zlokalizowano poszczególne funkcje. Po środku znajduje się patio. Poszczególne ramiona zaprojektowano różnorodnie: cześć higieniczno-sanitarna ma układ korytarzowy, część administracyjna jest dostępna bezpośrednio z patio, a część z zapleczem i magazynem posiada układ amfiladowy.
Szacowany koszt inwestycji to 1,3 mln zł.
 

Ceglany budynek z płaskim dachem bez okien.
Zobacz galerię (4 zdjęć)
Ceglany parterowy budynek z płaskim dachem bez okien.
Ceglany parterowy budynek bez okien wśród drzew.