null

Boya-Żeleńskiego 4 - zakończono trzeci etap remontu

Drukuj otwiera się w nowej karcie

Pod koniec 2023 r. zakończył się remont fasady budynku przy ul. Boya-Żeleńskiego 4 od strony skweru Mieczysława Fogga. Była to kontynuacja prac rozpoczętych w 2022 r. Wówczas przy udziale miejskiej dotacji wyremontowano połowę tej elewacji oraz północną elewację szczytową. Łącznie na ten remont miasto przeznaczyło 570 tys. zł.

Budowę przerwała wojna

Zespół trzech nowoczesnych budynków mieszkalnych Towarzystwa Kredytowego Miejskiego zaprojektował wybitny architekt Bohdan Pniewski. Blok przy ul. Boya-Żeleńskiego 4 jest jego częścią. Zespół urbanistyczny w swoim układzie inspirowany był renesansowymi placami miejskimi włoskich miast i jest w Warszawie cennym przykładem funkcjonalistycznego założenia architektoniczne o przeznaczeniu mieszkalnym. 

Do 1939 roku wokół półotwartego zielonego dziedzińca, dziś skweru Mieczysława Fogga, zakończono żelbetową konstrukcję szkieletową budynków. Wybuch wojny przerwał prace, do których wrócono po 1945 roku i ostatecznie ukończono w 1949 r. 

Podcienia i tarasy

Po wojnie fasady wykończono okładziną z płyt piaskowca z dekoracyjnymi pasami z czarnego kwarcytu oraz tynkiem szlachetnym z dodatkiem kruszyw i miki. Podcień w przyziemiu w formie zbliżonej do arkad nadaje budynkom lekkości, mimo ich znacznych rozmiarów. Wzdłuż ostatniej kondygnacji ciągną się szerokie tarasy.  

Remont dzięki miejskiej dotacji

Prace remontowe przy budynku pod numerem 4 są obecnie na półmetku. W 2023 r. została ukończona najbardziej reprezentacyjna elewacja zachodnia, od strony skweru Mieczysława Fogga. Przede wszystkim usunięto zanieczyszczenia na kamiennej okładzinie i poprzez kołkowanie umocowano obluzowane piaskowcowe płyty. Położono także nowe tynki. Obecnie można podziwiać, ukryty wcześniej pod warstwą patyny, wysmakowany geometryczny detal architektoniczny wprowadzony przez pasy czarnego kwarcytu. 

Wspólnota mieszkaniowa planuje przeprowadzenie konserwacji wszystkich elewacji tego ogromnego budynku. Ze względu na bardzo wysokie koszty robót prace podzielono na etapy. Dotacja miasta na zakończony etap wyniosła 261 000 zł. 


 

Zobacz galerię (7 zdjęć)
Budynek przed i po remoncie.
Okładzina piaskowcowa w parterze.
Słupy podpierające pierwsze piętro.
Elewacja z z paskami kwarcytu.