null

Boya-Żeleńskiego 4 – ciąg dalszy remontu

Drukuj otwiera się w nowej karcie

Zapraszamy ponownie na ul. Boya Żeleńskiego 4, gdzie zakończył się kolejny etap remontu elewacji budynku w Kolonii Towarzystwa Kredytowego Miejskiego. Tym razem prace konserwatorskie prowadzone były na fasadzie domu od strony skweru M. Fogga. Różnica pomiędzy częścią po remoncie a nieoczyszczoną jest olbrzymia.

Budynek wsparty na słupach po remoncie.
Boya Żeleńskiego 4 - efekt po remoncie.

Budynki zespołu zaprojektował Bohdan Pniewski. Budowę rozpoczęto przed wojną, ale kończono już po wyzwoleniu. Rzeczywistość powojenna wymusiła zmianę koncepcji odnośnie wielkości lokali. Luksusowe mieszkania zmieniono na mniejsze, ale liczniejsze. Skromne czasy nie wpłynęły jednak na rodzaj materiałów wykończeniowych. Na fasadach znajdziemy okładziny z piaskowca, tynk szlachetny i minimalistyczne dekoracje z czarnego kwarcytu.
Budynek od strony skweru ma podcienia arkadowe i wsparty jest ma licznych, smukłych słupach. Nadają one lekkości dość prostej, długiej fasadzie.

Podczas prac wykonano konserwację zachowanych tynków na dwóch ostatnich kondygnacjach. Częściowo je odtworzono zgodnie z pierwotną recepturą, całość wyczyszczono i ujednolicono kolorystycznie.

Płyty z piaskowca zostały oczyszczone z miejskich zanieczyszczeń, spękane i uszkodzone zastąpiono nowymi. Wymiany wymagało także kotwienie płyt. Kamienna okładzina została zabezpieczona warstwą hydrofobową.

Ten etap remontu, który prowadzono na połowie bardzo długiego budynku miasto wsparło dotacją w wysokości 200 tys. zł.
 

Dom wsparty na słupach.
Zobacz galerię (7 zdjęć)
Podcienia.
Podcienia.
Budynek wsparty na słupach po remoncie.
Podcienia budynku wsparte na smukłych słupach.
Długa fasada budynku do połowy wyczyszczona, a w drugiej połowie nie.
Fragment jasnej piaskowcowej elewacji z poziomymi i pionowymi liniano ozdobnymi.