null

Andersa 1 – triumfalny efekt remontu łuku

Drukuj otwiera się w nowej karcie

Na fotografii łuk triumfalny na ul. Andersa 1. Fot BSKZ

bramny łuk po remoncie

To historia dwóch remontów dotowanych przez m.st. Warszawę. Wiąże się z charakterystycznym budynkiem położonym za kinem Muranów, składającym się z dwóch bloków mieszkalnych, połączonych prześwitem stylizowanym na łuk triumfalny.

Całość, wraz z przeniesioną z placu Bakowego po II wojnie światowej fontanną, tworzy kompozycję osiową. W zamyśle projektantów założenie miało być bramą do socrealistycznego osiedla mieszkaniowego wybudowanego na gruzach getta.

Remont tego monumentalnego założenia okazał się bardziej skomplikowany, niż mogłoby się wydawać. Obiekty z lat 40. i 50. XX w. są wyzwaniem dla konserwatorów, którzy dopiero od niedawna zgłębiają temat renowacji dzieł socrealizmu.

Dwie wspólnoty, dwa remonty
Sytuację komplikował fakt, że budynek przy ul. Andersa należy obecnie do dwóch wspólnot mieszkaniowych. Granica podziału własności przebiega niefortunnie dokładnie przez środek charakterystycznego łuku. Problem pojawił się kiedy obie wspólnoty, niezależnie od siebie, zaplanowały prace remontowe przy swoich elewacjach.

W 2018 r. Wspólnota Mieszkaniowa Nowolipie 1 wyremontowała północną część budynku wraz ze swoją połową łuku triumfalnego. Odtworzono na nowo cyklinowany ręcznie tynk szlachetny z domieszką marmurowych kruszyw i miki. Na gzymsach i opaskach okiennych zastosowano tynk o innym uziarnieniu, zatarty na gładko i malowany na inny kolor, zgodnie z pierwotną kolorystyką. Jednak rezultat prac przy samym łuku nie był najlepszy. Wspólnota musiała zwrócić część dotacji, którą otrzymała na ten remont od m.st. Warszawy.

Wyrempntowany do połowy łuk był bardzo widoczny i stał się nawet powodem kilku nieprzychylnych artykułów prasowych. Sytuacji trzeba było zaradzić, więc dalsze losy remontu budynku były tematem spotkań przedstawicieli obydwu wspólnot i Stołecznego Konserwatora Zabytków.

Druga połowa łuku idzie do remontu
Dopiero w 2020 r. wspólnota mieszkaniowa przy ul. Andersa 1 rozpoczęła remont swojej, czyli południowej, części elewacji frontowej budynku i łuku. Na prace również uzyskała dotację miejską wysokości 200 tys. zł, co stanowi 44,44 % kosztów kwalifikowanych. Dzięki funduszom samorządowym, odtworzono na elewacjach tynki szlachetne barwione w masie, a na detalach architektonicznych tynki gładkie i malowane. Prace wykonano takimi samymi metodami, jak dwa lata wcześniej, przez co elewacje obydwu budynków zostały kolorystycznie ujednolicone.

Dwukolorowy łuk jako wyzwanie
Najważniejszą częścią tego remontu i największym problemem był remont łączącego oba budynki łuku. Początkowo, dzięki dotacji, została wyremontowana część należąca do wspólnoty mieszkaniowej przy ul. Andersa 1. Tym razem wykorzystując doświadczenie sąsiadów sprzed dwóch lat, remont łuku przeprowadzono w sposób prawidłowy. Odtworzono właściwą, pierwotną kolorystykę detalu architektonicznego bramy. Dzięki temu jej elewacja stała się znów dwubarwna. Dopiero potem, wspólnota mieszkaniowa przy ul. Nowolipie 1, już bez miejskiej dotacji, wykonała z użyciem tej samej technologii prace na swojej części łuku, poprawiając tym samym wynik remontu z 2018 r.

Pilnował konserwator, obserwowali warszawiacy
Zeszłorocznym pracom przyglądał się uważnie nie tylko Stołeczny Konserwator Zabytków i mieszkańcy obydwu budynków, ale także warszawiacy, którzy z zainteresowaniem śledzili los dwukolorowej bramy.

Efekt remontu, a właściwie kilku remontów, ostatecznie okazał się dobry. Owszem, są tu i ówdzie niedociągnięcia, wynikające z dokańczania prac w niesprzyjających warunkach atmosferycznych i w różnym czasie. Są to jednak drobne niedociągnięcia, które można poprawić. Najważniejsze, że pomimo tak wielu trudności, udało się przywrócić jednorodny wygląd podzielonemu sztucznie budynkowi.

brama miedzy budynkami w kaształcie łuku przed remontem
Zobacz galerię (3 zdjęć)
łuk bramy w trakcie remontu