Wyniki wyszukiwania w serwisie Wiem co jem

  • Artykuł

    Oleje są źródłem tłuszczu i ważnych witamin dla zdrowia dzieci i młodzieży. Oleje są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takie jak witamina A, D, E oraz K, które mają pozytywny wpływ m.in. na oczy, stan skóry i układ odpornościowy. Umożliwiają także prawidłowy rozwój organizmu dziecka.

  • Artykuł

    Kupując pęczek rzodkiewki czy marchewki nie zastanawiamy się czy liście tych warzyw możemy wykorzystać do przyrządzenia różnych dań. Bardzo często wyrzucamy je do kosza na śmieci. Zakładamy, że liście rzodkiewki czy też nać marchewki są niejadalne i niesmaczne. Jest to błędne założenie!

  • Artykuł

    Jedną z metod kształtowania u dzieci poczucia odpowiedzialności i szanowania żywności jest zwiększanie ich wiedzy w tym obszarze. Badacze z Japonii podkreślili, że sama wiedza nie wystarczy. Należy dać dzieciom dobry przykład na którym będą mogły się wzorować.

  • Artykuł

    Specjaliści ds. żywienia zalecają ograniczenie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych nienasyconych w diecie dzieci i młodzieży. Są to izomery, które powstają w technologicznym procesie utwardzania tłuszczów roślinnych (np. przy produkcji twardych tłuszczów), ale także naturalnie występują w niektórych produktach spożywczych (np. w przetworach mlecznych).

  • Uczymy dzieci i młodzież z warszawskich szkół i przedszkoli, jak zdrowo jeść. Opracowujemy zasady żywienia w miejskich placówkach oraz informacje, jakie produkty powinny się znaleźć w szkolnych sklepikach. Przygotowujemy jadłospisy dla szkolnych i przedszkolnych stołówek. Dbamy o to, by posiłki były pełnowartościowe, smaczne i zdrowe. Kształtujemy prawidłowe nawyki społeczności szkół i przedszkoli. Uczymy, jak szanować żywność. Działamy od 2006 roku. Zapraszamy na naszą stronę: rodziców,...