Wyniki wyszukiwania w serwisie Wiem co jem
- Artykuł
Rozpoczęła się rekrutacja do kolejnej edycji programu praktyk dla absolwentek i absolwentów kierunków: dietetyka, żywienie i pokrewne.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Pierwszy rok projektu Jedzenie Nie Wyrzucaj - Szkoła Nie Marnuje za nami. Szkolne jadłodzielnie, kampanie informacyjne czy zmiany w stołówkach – to tylko niektóre działania, w które uczennice i uczniowie zaangażowali się, aby przeciwdziałać marnotrawstwu żywności w szkole.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Zakończyliśmy testowanie narzędzia edukacyjnego mającego na celu promocję zdrowego odżywiania się wśród uczennic i uczniów szkół podstawowych. Młodzież doskonaliła swoje umiejętności komponowania zrównoważonych posiłków przy pomocy przygotowanych kart przedstawiających produkty spożywcze.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Zakończyliśmy testowanie narzędzia „Zaangażowanie w proces zmian” z personelem kuchni szkolnych oraz przedszkolnych, realizowanych w ramach międzynarodowego projektu StratKIT+.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
W ramach międzynarodowego projektu StratKIT+ odbyły się zajęcia dla młodzieży oraz pracowników kuchni szkolnych sześciu warszawskich szkół. Uczestnicy mieli okazję zapoznać się z metodami wprowadzania zrównoważonych posiłków do szkolonego jadłospisu.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Warsztaty kulinarne, dłuższe przerwy, wybór posiłków z cateringu i ich zamawianie dzień wcześniej – to tylko niektóre z pomysłów projektu „Szkoła nie marnuje”. Warszawskie szkoły z sukcesami podjęły wyzwanie ograniczania marnotrawstwa żywności.
- Artykuł
Warszawa dołączyła do partnerów międzynarodowego projektu StratKIT+ promującego zrównoważone posiłki publiczne.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Ruszył międzynarodowy konkurs kreatywny dla osób ze szkół średnich „Save the Earth – zrównoważenie ma znaczenie”. Zadanie polega na nakręceniu krótkiego filmu lub przygotowaniu prezentacji na temat rozwiązań, które mogą zmienić twoje otoczenie na bardziej ekologiczne.
- Artykuł
Rozpoczęła się rekrutacja do kolejnej edycji programu praktyk dla absolwentek i absolwentów w ramach kampanii społecznej „Wiem, co jem”.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
30 lipca zakończył się 16. cykl praktyk w ramach kampanii Wiem, co jem. W tym czasie nasi wykfalifikowani trenerzy żywieniowi odwiedzili wiele szkół podstawowych oraz przedszkoli na terenie całej Warszawy.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Od kwietnia do czerwca 2022 r., w siedmiu warszawskich szkołach podstawowych został przeprowadzony pilotaż programu Szkoła nie marnuje. Miał on na celu ograniczenie marnowania żywności na terenie szkoły, a także uświadomienie całej społeczności szkolnej wagi problemu i konieczności zaangażowania wszystkich jej członków w proces prowadzący do szanowania jedzenia.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Rozpoczęła się rekrutacja do kolejnej edycji programu praktyk dla absolwentek i absolwentów kierunków: dietetyka, żywienie i pokrewne.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
W ramach działań kampanii społecznej Wiem, co jem, od 2016 roku realizujemy edukację żywieniową w drugich klasach szkół podstawowych. Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowanych trenerów edukacji żywieniowej.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Marnotrawstwo jedzenia to temat wymagający podjęcia natychmiastowych działań. Ograniczenie marnotrawstwa żywności zapewni następnym pokoleniom życie w środowisku, które nie będzie im szkodziło.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Na warszawskich targowiskach ruszył cykl spotkań edukacyjnych z kupcami i mieszkańcami dotyczący niemarnowania żywności. Spotkania połączone są z bezpłatnymi pokazami kulinarnymi. Pierwsze odbyły się na targowiskach przy ul. Rembielińskiej na Targówku i Zieleniaku na Ochocie. Kolejne zaplanowane są w najbliższych dniach.
- Artykuł
Rozpoczęła się rekrutacja do kolejnej edycji programu praktyk dla absolwentów kierunków: dietetyka, żywienie człowieka i pokrewnych.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Serdecznie zapraszamy mieszkańców Warszawy do wypełnienia anonimowej ankiety dotyczącej zwyczajów żywieniowych, wiedzy żywieniowej i zachowań związanych z marnowaniem żywności wśród konsumentów.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
30 listopada zakończył się 14. cykl warsztatów Wiem, co jem organizowanych dla klas drugich szkół podstawowych. Warsztaty prowadzili absolwenci studiów dietetycznych.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Grudniowe przygotowania do Świąt to często zwiększone, a nawet przesadne zakupy – także te spożywcze. Dlatego Warszawa przypomina, że zamiast wyrzucać nadmiar kupionego czy przygotowanego jedzenia, można spożytkować je w inny sposób – dzieląc się z innymi. Ruszyła grudniowa kampania miejska, zachęcająca do korzystania ze stołecznych jadłodzielni.
- Artykuł
Rozpoczęła się rekrutacja do kolejnej edycji programu praktyk dla absolwentów kierunków: dietetyka, żywienie człowieka i kierunki pokrewne.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Ekologia to temat, który należy podejmować w polskich szkołach podstawowych. Co możemy zrobić, aby ograniczyć marnowanie zasobów, w tym żywności? Jak zadbać jednocześnie o zdrowie nasze i naszej planety?
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Od września spotykaliśmy się z przedstawicielami warszawskich szkół, aby rozmawiać o tym jak wprowadzać posiłki jednodaniowe i wegetariańskie w szkolnych jadłospisach.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności. Z tej okazji Federacja Polskich Banków Żywności przygotowała raport „Czy Polacy są gotowi na uratowanie ziemi?”. Jego wyniki były głównym tematem dyskusji z przedstawicielami miasta i firm z branży spożywczej podczas konferencji w Warszawie.
- Artykuł
29 września został wyznaczony przez Organizację Narodów Zjednoczonych jako Międzynarodowy Dzień Świadomości na Temat Strat i Marnowania Żywności. Z tej okazji Federacja Polskich Banków Żywności organizuje wyjątkowe wydarzenie Zupa Disco, które odbędzie się 28 września o godz. 11:00.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Rozpoczęła się rekrutacja do kolejnej edycji programu praktyk dla absolwentów kierunków: dietetyka, żywienie człowieka i pedagogika.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Ogólnopolska Konferencja Naukowa pod honorowym patronatem JM Rektora Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego prof. dr hab. n. med. Zbigniewa Gacionga.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Żywienie dzieci i młodzieży w szkołach organizowane wedle najnowszych zaleceń będzie przedmiotem konferencji online 9 czerwca 2021 r.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Nowe stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Państwowej Akademii Nauk
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Pieczywo jest produktem zbożowym, który jest najczęściej zjadany przez dzieci. Produkty zbożowe są bardzo ważne w diecie dzieci i powinny być podawane w każdym głównym posiłku, czyli w śniadaniu, obiedzie oraz kolacji.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Oleje są źródłem tłuszczu i ważnych witamin dla zdrowia dzieci i młodzieży. Oleje są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takie jak witamina A, D, E oraz K, które mają pozytywny wpływ m.in. na oczy, stan skóry i układ odpornościowy. Umożliwiają także prawidłowy rozwój organizmu dziecka.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Kupując pęczek rzodkiewki czy marchewki nie zastanawiamy się czy liście tych warzyw możemy wykorzystać do przyrządzenia różnych dań. Bardzo często wyrzucamy je do kosza na śmieci. Zakładamy, że liście rzodkiewki czy też nać marchewki są niejadalne i niesmaczne. Jest to błędne założenie!
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Jedną z metod kształtowania u dzieci poczucia odpowiedzialności i szanowania żywności jest zwiększanie ich wiedzy w tym obszarze. Badacze z Japonii podkreślili, że sama wiedza nie wystarczy. Należy dać dzieciom dobry przykład na którym będą mogły się wzorować.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Specjaliści ds. żywienia zalecają ograniczenie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych nienasyconych w diecie dzieci i młodzieży. Są to izomery, które powstają w technologicznym procesie utwardzania tłuszczów roślinnych (np. przy produkcji twardych tłuszczów), ale także naturalnie występują w niektórych produktach spożywczych (np. w przetworach mlecznych).
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
-
Uczymy dzieci i młodzież z warszawskich szkół i przedszkoli, jak zdrowo jeść. Opracowujemy zasady żywienia w miejskich placówkach oraz informacje, jakie produkty powinny się znaleźć w szkolnych sklepikach. Przygotowujemy jadłospisy dla szkolnych i przedszkolnych stołówek. Dbamy o to, by posiłki były pełnowartościowe, smaczne i zdrowe. Kształtujemy prawidłowe nawyki społeczności szkół i przedszkoli. Uczymy, jak szanować żywność. Działamy od 2006 roku. Zapraszamy na naszą stronę: rodziców,...
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
-
Uczymy dzieci i młodzież z warszawskich szkół i przedszkoli, jak zdrowo jeść. Opracowujemy zasady żywienia w miejskich placówkach oraz informacje, jakie produkty powinny się znaleźć w szkolnych sklepikach. Przygotowujemy jadłospisy dla szkolnych i przedszkolnych stołówek. Dbamy o to, by posiłki były pełnowartościowe, smaczne i zdrowe. Kształtujemy prawidłowe nawyki społeczności szkół i przedszkoli. Uczymy, jak szanować żywność. Działamy od 2006 roku. Zapraszamy na naszą stronę: rodziców,...
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Chcesz lepiej poznać kampanię Wiem, co jem? Ciekawi Cię, jakie są jej cele? Jaka przyświeca nam idea i do kogo są skierowane nasze działania? Odpowiedzi znajdziesz w poniższym artykule.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Rozpoczęła się rekrutacja do kolejnej edycji programu praktyk dla absolwentów kierunków: dietetyka, żywienie człowieka i pedagogika.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Szkolne posiłki mogą być jednodaniowe, jadłospis powinien zawierać posiłki wegetariańskie a porcje dostosowane do wieku dzieci i młodzieży.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Poradnia Dietetyczna Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie zaprasza dziewczęta w wieku 13-17 lat z nadmierną masą ciała do udziału w bezpłatnym, indywidualnym programie odchudzającym.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Nowe stanowiska Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Państwowej Akademii Nauk.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
21 listopada 2019 r. odbyło się kolejne spotkanie opiekunów kół kulinarnych. Tym razem tematem spotkania były ryby. Wstęp merytoryczny przygotował i przedstawił Mariusz Jaworski z Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego w Warszawie.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Zachęcamy do udziału w prelekcjach organizowanych przez Wszechnicę Żywieniową.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
26 września 2019 r. odbyło się pierwsze w tym roku edukacyjnym spotkanie opiekunów kół kulinarnych.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Już od września, rozpoczynamy kolejną edycję warsztatów o zdrowym stylu życia w klasach drugich warszawskich szkół podstawowych. Zapraszamy szkoły do zgłaszania chęci udziału w warsztatach.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Dla popularyzacji zasad prawidłowego żywienia wśród dzieci, i ułatwienia realizacji tych treści przez nauczycieli opracowaliśmy publikację pt. „Wiem, co jem, zasady prawidłowego żywienia dla dzieci”. Książeczka jest adresowana do uczniów I etapu edukacyjnego w wieku 6-9 lat, a więc dla najmłodszych uczniów szkół podstawowych.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Koła kulinarne "Wiem, co jem” to inicjatywa mająca na celu rozwijanie zainteresowań dzieci w przedszkolu i w szkole zdrowym stylem życia, prawidłowym żywieniem poprzez nabywanie umiejętności kulinarnych oraz sposobami na niemarnowanie żywności.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Koła kulinarne "Wiem, co jem” to inicjatywa mająca na celu rozwijanie zainteresowań zdrowym stylem życia, prawidłowym żywieniem oraz niemarnowaniem żywności poprzez nabywanie umiejętności kulinarnych.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Zapraszamy do zapoznania się z materiałami edukacyjnymi dla opiekunów kół kulinarnych "Wiem, co jem".
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Po raz dziewiętnasty odbywają się warsztaty gotowania dla dzieci i młodzieży w ramach akcji "Lato w mieście", których organizatorem jest kampania społeczna „Wiem, co jem”. Tematem obecnej edycji jest "Kuchnia roślinna".
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Urząd m.st. Warszawy zaprasza opiekunów kół kulinarnych "Wiem, co jem" na warsztaty 28 marca (czwartek) 2019 r. w godz. 16.00-18.30, które odbędą się w Centrum Techniki Kulinarnej, ul. Racjonalizacji 5.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
W dniach 25–26 stycznia 2019 r. w Warszawie odbył się IV Narodowy Kongres Żywieniowy. Ważnym elementem Kongresu były praktyczne wskazówki, jak zachęcić dzieci i młodzież do dbania o właściwe żywienie i aktywność fizyczną.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Zazwyczaj trzy razy dziennie podejmujemy decyzję, co i jak zjemy i codziennie trochę czasu spędzamy w kuchni, aby przygotować posiłki. Robimy zakupy i po dotarciu do domu widzimy jak duży zapas produktów trafił do naszej kuchni.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
„Dobrze Jemy ze Szkołą na Widelcu” to program edukacji żywieniowo-kulinarnej, którego autorem i pomysłodawcą jest Fundacja Szkoła na Widelcu, działająca od 2012 roku na rzecz poprawy jakości żywienia dzieci w szkołach i przedszkolach.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Zapraszamy personel odpowiedzialny za żywienie w placówkach oświatowych na konferencję "Wiem, co jem" w dniu 27 września br. w godz. 14.30-16.30.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
W sobotę 8 września i w niedzielę 9 września odbyły się warsztaty gotowania, które zorganizowane były w ramach Eko Pikniku w Multimedialnym Parku Fontann.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Publikacja uwzględnia wytyczne aktualnego Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Publikacja jest kompendium wiedzy na temat ram formalno-prawnych działalności sklepiku szkolnego (wymogów sanitarnych, handlowych i prawnych) – czyli wskazań czego trzeba przestrzegać prowadząc sklepik. Omawia cele działalności sklepiku w szkole oraz relacje sklepiku ze szkołą, rodzicami i uczniami.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Zakończyliśmy nabór na trzymiesięczne praktyki studenckie dla kierunków dietetyki.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Materiał edukacyjny m.st. Warszawy opracowany na podstawie publikacji Instytutu Żywności i Żywienia w 2017 r. Wydawcą jest Miasto Stołeczne Warszawa.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Publikacja jest zbiorem przepisów potraw prezentowanych w trakcie pokazów kulinarnych na warsztatach dla rodziców.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
10 września na Agrykoli podczas Eko Pikniku dzieci i dorośli mogli uczestniczyć w warsztatach kulinarnych dotyczących sposobów wykorzystywania warzyw i owoców, tak aby nic się nie marnowało.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
W ramach działań kampanii społecznej "Wiem, co jem" od grudnia 2014 r. zazwyczaj w ostatni wtorek miesiąca odbywają się warsztaty dla rodziców.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Lista grup produktów spożywczych zalecanych do sprzedaży uczniom w szkołach - opracowana na podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Od września 2016 r. w ramach 3 miesięcznych praktyk absolwenckich kampanii „Wiem, co jem”, zespół dietetyczek realizował cykl warsztatów skierowanych do uczniów klas II warszawskich szkół podstawowych.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
We wtorek, 28 listopada w godz. 17.30-19.30 odbyły się kolejne warsztaty z cyklu „Wiem, co jem” pt. "Czy można przetrwać zimę bez infekcji" ul. Senatorska 27, sala konferencyjna (I piętro).
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
W dniu 1 września 2016 r. weszło w życie nowe rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 r., poz. 1154).
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
W jaki sposób oznakować dzbanki i szklanki logotypem "Warszawska Kranówka"?
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Piknik z okazji Światowego Dnia Wody odbył się 19.03.2016 r., w godz. 11-17, na Płycie Desantu przy Bulwarze Flotylli Wiślanej i ul. Solec.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Zasadniczym celem propozycji wymagań oraz zapisów do umów z realizatorami żywienia jest zapewnienie wysokiej jakości posiłków oraz wspieranie prawidłowego rozwoju dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
W dniach 1 i 8 marca 2016 r. na terenie Stacji Uzdatniania Wody „Filtry” odbyły się warsztaty dla dyrektorów placówek oświatowych pt. "Woda w przedszkolu i szkole".
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
W tegorocznej edycji warsztatów kulinarnych prowadzonych podczas akcji "Zima w mieście" uczyliśmy ponad 800 dzieci, jak przygotować zimową zupę.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
W okresie listopad-grudzień 2015 r. przeprowadzono 8 warsztatów, w których uczestniczyło 380 osób, odpowiedzialnych za przygotowywanie posiłków i zatrudnionych w placówkach oświatowych, dla których organem prowadzącym jest m.st. Warszawa.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Zachęcamy do zapoznania się z publikacją Instytutu Żywności i Żywienia pod tytułem "Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia".
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
O żywieniu i aktywności fizycznej dzieci. Prosto, nowocześnie, praktycznie.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Zachęcamy do przeczytania artykułu o cukrze, najnowszych zaleceniach, występowaniu w żywności i prostych sposobach na jego ograniczanie w codziennej diecie.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem