Wyniki wyszukiwania w serwisie Wiem co jem
- Artykuł
Rozpoczęła się rekrutacja do kolejnej edycji programu praktyk dla absolwentek i absolwentów kierunków: dietetyka, żywienie i pokrewne.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
30 lipca zakończył się 16. cykl praktyk w ramach kampanii Wiem, co jem. W tym czasie nasi wykfalifikowani trenerzy żywieniowi odwiedzili wiele szkół podstawowych oraz przedszkoli na terenie całej Warszawy.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Od kwietnia do czerwca 2022 r., w siedmiu warszawskich szkołach podstawowych został przeprowadzony pilotaż programu Szkoła nie marnuje. Miał on na celu ograniczenie marnowania żywności na terenie szkoły, a także uświadomienie całej społeczności szkolnej wagi problemu i konieczności zaangażowania wszystkich jej członków w proces prowadzący do szanowania jedzenia.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Rozpoczęła się rekrutacja do kolejnej edycji programu praktyk dla absolwentek i absolwentów kierunków: dietetyka, żywienie i pokrewne.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
W ramach działań kampanii społecznej Wiem, co jem, od 2016 roku realizujemy edukację żywieniową w drugich klasach szkół podstawowych. Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowanych trenerów edukacji żywieniowej.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Marnotrawstwo jedzenia to temat wymagający podjęcia natychmiastowych działań. Ograniczenie marnotrawstwa żywności zapewni następnym pokoleniom życie w środowisku, które nie będzie im szkodziło.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Na warszawskich targowiskach ruszył cykl spotkań edukacyjnych z kupcami i mieszkańcami dotyczący niemarnowania żywności. Spotkania połączone są z bezpłatnymi pokazami kulinarnymi. Pierwsze odbyły się na targowiskach przy ul. Rembielińskiej na Targówku i Zieleniaku na Ochocie. Kolejne zaplanowane są w najbliższych dniach.
- Artykuł
Rozpoczęła się rekrutacja do kolejnej edycji programu praktyk dla absolwentów kierunków: dietetyka, żywienie człowieka i pokrewnych.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Obecnie Komisja Europejska pracuje nad nowym unijnym programem żywnościowym dla szkół i ustawodawstwem dotyczącym zrównoważonych systemów żywnościowych.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Serdecznie zapraszamy mieszkańców Warszawy do wypełnienia anonimowej ankiety dotyczącej zwyczajów żywieniowych, wiedzy żywieniowej i zachowań związanych z marnowaniem żywności wśród konsumentów.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
30 listopada zakończył się 14. cykl warsztatów Wiem, co jem organizowanych dla klas drugich szkół podstawowych. Warsztaty prowadzili absolwenci studiów dietetycznych.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Grudniowe przygotowania do Świąt to często zwiększone, a nawet przesadne zakupy – także te spożywcze. Dlatego Warszawa przypomina, że zamiast wyrzucać nadmiar kupionego czy przygotowanego jedzenia, można spożytkować je w inny sposób – dzieląc się z innymi. Ruszyła grudniowa kampania miejska, zachęcająca do korzystania ze stołecznych jadłodzielni.
- Artykuł
Rozpoczęła się rekrutacja do kolejnej edycji programu praktyk dla absolwentów kierunków: dietetyka, żywienie człowieka i kierunki pokrewne.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Ekologia to temat, który należy podejmować w polskich szkołach podstawowych. Co możemy zrobić, aby ograniczyć marnowanie zasobów, w tym żywności? Jak zadbać jednocześnie o zdrowie nasze i naszej planety?
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Od września spotykaliśmy się z przedstawicielami warszawskich szkół, aby rozmawiać o tym jak wprowadzać posiłki jednodaniowe i wegetariańskie w szkolnych jadłospisach.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności. Z tej okazji Federacja Polskich Banków Żywności przygotowała raport „Czy Polacy są gotowi na uratowanie ziemi?”. Jego wyniki były głównym tematem dyskusji z przedstawicielami miasta i firm z branży spożywczej podczas konferencji w Warszawie.
- Artykuł
29 września został wyznaczony przez Organizację Narodów Zjednoczonych jako Międzynarodowy Dzień Świadomości na Temat Strat i Marnowania Żywności. Z tej okazji Federacja Polskich Banków Żywności organizuje wyjątkowe wydarzenie Zupa Disco, które odbędzie się 28 września o godz. 11:00.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Rozpoczęła się rekrutacja do kolejnej edycji programu praktyk dla absolwentów kierunków: dietetyka, żywienie człowieka i pedagogika.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Ogólnopolska Konferencja Naukowa pod honorowym patronatem JM Rektora Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego prof. dr hab. n. med. Zbigniewa Gacionga.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Żywienie dzieci i młodzieży w szkołach organizowane wedle najnowszych zaleceń będzie przedmiotem konferencji online 9 czerwca 2021 r.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Nowe stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Państwowej Akademii Nauk
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Pieczywo jest produktem zbożowym, który jest najczęściej zjadany przez dzieci. Produkty zbożowe są bardzo ważne w diecie dzieci i powinny być podawane w każdym głównym posiłku, czyli w śniadaniu, obiedzie oraz kolacji.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Oleje są źródłem tłuszczu i ważnych witamin dla zdrowia dzieci i młodzieży. Oleje są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takie jak witamina A, D, E oraz K, które mają pozytywny wpływ m.in. na oczy, stan skóry i układ odpornościowy. Umożliwiają także prawidłowy rozwój organizmu dziecka.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Kupując pęczek rzodkiewki czy marchewki nie zastanawiamy się czy liście tych warzyw możemy wykorzystać do przyrządzenia różnych dań. Bardzo często wyrzucamy je do kosza na śmieci. Zakładamy, że liście rzodkiewki czy też nać marchewki są niejadalne i niesmaczne. Jest to błędne założenie!
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Jedną z metod kształtowania u dzieci poczucia odpowiedzialności i szanowania żywności jest zwiększanie ich wiedzy w tym obszarze. Badacze z Japonii podkreślili, że sama wiedza nie wystarczy. Należy dać dzieciom dobry przykład na którym będą mogły się wzorować.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Specjaliści ds. żywienia zalecają ograniczenie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych nienasyconych w diecie dzieci i młodzieży. Są to izomery, które powstają w technologicznym procesie utwardzania tłuszczów roślinnych (np. przy produkcji twardych tłuszczów), ale także naturalnie występują w niektórych produktach spożywczych (np. w przetworach mlecznych).
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
-
Uczymy dzieci i młodzież z warszawskich szkół i przedszkoli, jak zdrowo jeść. Opracowujemy zasady żywienia w miejskich placówkach oraz informacje, jakie produkty powinny się znaleźć w szkolnych sklepikach. Przygotowujemy jadłospisy dla szkolnych i przedszkolnych stołówek. Dbamy o to, by posiłki były pełnowartościowe, smaczne i zdrowe. Kształtujemy prawidłowe nawyki społeczności szkół i przedszkoli. Uczymy, jak szanować żywność. Działamy od 2006 roku. Zapraszamy na naszą stronę: rodziców,...
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
-
Uczymy dzieci i młodzież z warszawskich szkół i przedszkoli, jak zdrowo jeść. Opracowujemy zasady żywienia w miejskich placówkach oraz informacje, jakie produkty powinny się znaleźć w szkolnych sklepikach. Przygotowujemy jadłospisy dla szkolnych i przedszkolnych stołówek. Dbamy o to, by posiłki były pełnowartościowe, smaczne i zdrowe. Kształtujemy prawidłowe nawyki społeczności szkół i przedszkoli. Uczymy, jak szanować żywność. Działamy od 2006 roku. Zapraszamy na naszą stronę: rodziców,...
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Chcesz lepiej poznać kampanię Wiem, co jem? Ciekawi Cię, jakie są jej cele? Jaka przyświeca nam idea i do kogo są skierowane nasze działania? Odpowiedzi znajdziesz w poniższym artykule.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Rozpoczęła się rekrutacja do kolejnej edycji programu praktyk dla absolwentów kierunków: dietetyka, żywienie człowieka i pedagogika.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem