Wyniki wyszukiwania w serwisie Wiem co jem
- Artykuł
Rozpoczęła się rekrutacja do kolejnej edycji programu praktyk dla absolwentek i absolwentów kierunków: dietetyka, żywienie i pokrewne.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Pierwszy rok projektu Jedzenie Nie Wyrzucaj - Szkoła Nie Marnuje za nami. Szkolne jadłodzielnie, kampanie informacyjne czy zmiany w stołówkach – to tylko niektóre działania, w które uczennice i uczniowie zaangażowali się, aby przeciwdziałać marnotrawstwu żywności w szkole.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Zakończyliśmy testowanie narzędzia edukacyjnego mającego na celu promocję zdrowego odżywiania się wśród uczennic i uczniów szkół podstawowych. Młodzież doskonaliła swoje umiejętności komponowania zrównoważonych posiłków przy pomocy przygotowanych kart przedstawiających produkty spożywcze.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Zakończyliśmy testowanie narzędzia „Zaangażowanie w proces zmian” z personelem kuchni szkolnych oraz przedszkolnych, realizowanych w ramach międzynarodowego projektu StratKIT+.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
W ramach międzynarodowego projektu StratKIT+ odbyły się zajęcia dla młodzieży oraz pracowników kuchni szkolnych sześciu warszawskich szkół. Uczestnicy mieli okazję zapoznać się z metodami wprowadzania zrównoważonych posiłków do szkolonego jadłospisu.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Warsztaty kulinarne, dłuższe przerwy, wybór posiłków z cateringu i ich zamawianie dzień wcześniej – to tylko niektóre z pomysłów projektu „Szkoła nie marnuje”. Warszawskie szkoły z sukcesami podjęły wyzwanie ograniczania marnotrawstwa żywności.
- Artykuł
Warszawa dołączyła do partnerów międzynarodowego projektu StratKIT+ promującego zrównoważone posiłki publiczne.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Ruszył międzynarodowy konkurs kreatywny dla osób ze szkół średnich „Save the Earth – zrównoważenie ma znaczenie”. Zadanie polega na nakręceniu krótkiego filmu lub przygotowaniu prezentacji na temat rozwiązań, które mogą zmienić twoje otoczenie na bardziej ekologiczne.
- Artykuł
Rozpoczęła się rekrutacja do kolejnej edycji programu praktyk dla absolwentek i absolwentów w ramach kampanii społecznej „Wiem, co jem”.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
30 lipca zakończył się 16. cykl praktyk w ramach kampanii Wiem, co jem. W tym czasie nasi wykfalifikowani trenerzy żywieniowi odwiedzili wiele szkół podstawowych oraz przedszkoli na terenie całej Warszawy.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Obecnie Komisja Europejska pracuje nad nowym unijnym programem żywnościowym dla szkół i ustawodawstwem dotyczącym zrównoważonych systemów żywnościowych.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Od kwietnia do czerwca 2022 r., w siedmiu warszawskich szkołach podstawowych został przeprowadzony pilotaż programu Szkoła nie marnuje. Miał on na celu ograniczenie marnowania żywności na terenie szkoły, a także uświadomienie całej społeczności szkolnej wagi problemu i konieczności zaangażowania wszystkich jej członków w proces prowadzący do szanowania jedzenia.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Rozpoczęła się rekrutacja do kolejnej edycji programu praktyk dla absolwentek i absolwentów kierunków: dietetyka, żywienie i pokrewne.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
W ramach działań kampanii społecznej Wiem, co jem, od 2016 roku realizujemy edukację żywieniową w drugich klasach szkół podstawowych. Zajęcia prowadzone są przez wykwalifikowanych trenerów edukacji żywieniowej.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Marnotrawstwo jedzenia to temat wymagający podjęcia natychmiastowych działań. Ograniczenie marnotrawstwa żywności zapewni następnym pokoleniom życie w środowisku, które nie będzie im szkodziło.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Na warszawskich targowiskach ruszył cykl spotkań edukacyjnych z kupcami i mieszkańcami dotyczący niemarnowania żywności. Spotkania połączone są z bezpłatnymi pokazami kulinarnymi. Pierwsze odbyły się na targowiskach przy ul. Rembielińskiej na Targówku i Zieleniaku na Ochocie. Kolejne zaplanowane są w najbliższych dniach.
- Artykuł
Rozpoczęła się rekrutacja do kolejnej edycji programu praktyk dla absolwentów kierunków: dietetyka, żywienie człowieka i pokrewnych.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Serdecznie zapraszamy mieszkańców Warszawy do wypełnienia anonimowej ankiety dotyczącej zwyczajów żywieniowych, wiedzy żywieniowej i zachowań związanych z marnowaniem żywności wśród konsumentów.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
30 listopada zakończył się 14. cykl warsztatów Wiem, co jem organizowanych dla klas drugich szkół podstawowych. Warsztaty prowadzili absolwenci studiów dietetycznych.
źródło: um.warszawa.pl/waw/wiemcojem
- Artykuł
Grudniowe przygotowania do Świąt to często zwiększone, a nawet przesadne zakupy – także te spożywcze. Dlatego Warszawa przypomina, że zamiast wyrzucać nadmiar kupionego czy przygotowanego jedzenia, można spożytkować je w inny sposób – dzieląc się z innymi. Ruszyła grudniowa kampania miejska, zachęcająca do korzystania ze stołecznych jadłodzielni.