Zdrowy posiłek dla dziecka w każdej szkole w UE – podpisz petycję
Obecnie Komisja Europejska pracuje nad nowym unijnym programem żywnościowym dla szkół i ustawodawstwem dotyczącym zrównoważonych systemów żywnościowych.
Obecnie Komisja Europejska pracuje nad nowym unijnym programem żywnościowym dla szkół i ustawodawstwem dotyczącym zrównoważonych systemów żywnościowych.
Marnotrawstwo jedzenia to temat wymagający podjęcia natychmiastowych działań. Ograniczenie marnotrawstwa żywności zapewni następnym pokoleniom życie w środowisku, które nie będzie im szkodziło.
Od września spotykaliśmy się z przedstawicielami warszawskich szkół, aby rozmawiać o tym jak wprowadzać posiłki jednodaniowe i wegetariańskie w szkolnych jadłospisach.
Materiał edukacyjny m.st. Warszawy opracowany na podstawie publikacji Instytutu Żywności i Żywienia w 2017 r. Wydawcą jest Miasto Stołeczne Warszawa.
W ramach działań kampanii społecznej "Wiem, co jem" od grudnia 2014 r. zazwyczaj w ostatni wtorek miesiąca odbywają się warsztaty dla rodziców.
Lista grup produktów spożywczych zalecanych do sprzedaży uczniom w szkołach - opracowana na podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r.
Od września 2016 r. w ramach 3 miesięcznych praktyk absolwenckich kampanii „Wiem, co jem”, zespół dietetyczek realizował cykl warsztatów skierowanych do uczniów klas II warszawskich szkół podstawowych.
Zasadniczym celem propozycji wymagań oraz zapisów do umów z realizatorami żywienia jest zapewnienie wysokiej jakości posiłków oraz wspieranie prawidłowego rozwoju dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym.
W okresie listopad-grudzień 2015 r. przeprowadzono 8 warsztatów, w których uczestniczyło 380 osób, odpowiedzialnych za przygotowywanie posiłków i zatrudnionych w placówkach oświatowych, dla których organem prowadzącym jest m.st. Warszawa.
Sprawozdanie z organizacji żywienia w placówkach oświatowych w roku szkolnym 2017/2018 dla dyrektorów przedszkoli i szkół.
Publikacja "Sklepik szkolny" jest kompendium wiedzy na temat ram formalno-prawnych działalności sklepiku szkolnego (wymogów sanitarnych, handlowych i prawnych) – czyli wskazań czego trzeba przestrzegać prowadząc sklepik. Omawia cele działalności sklepiku w szkole oraz relacje sklepiku ze szkołą, rodzicami i uczniami.
Wiosna to pora kiedy na targach i w sklepach pojawia się coraz więcej sezonowych warzyw i owoców. Warto więc wykorzystać ten okres, aby włączać do menu dziecka jak największą różnorodność świeżych warzyw i owoców, zgodnie z podstawową zasadą prawidłowego żywienia, to znaczy urozmaiceniem diety.
Stołówka szkolna lub przedszkolna prowadząca jakąkolwiek formę wyżywienia dla dzieci, staje się jednym z elementów sektora spożywczego i w tym zakresie podlega przepisom prawa żywnościowego, obowiązującym wszystkie przedsiębiorstwa tej branży.
Produkty sprzedawane w sklepiku szkolnym powinny być przygotowywane do spożycia w sposób higieniczny i właściwie zabezpieczone przed wtórnym zanieczyszczeniem.
Przestrzeganie reguł dotyczących bezpieczeństwa i wymogów sanitarnych przy sprzedaży żywności jest konieczne. Każdy, kto wprowadza do obrotu żywność, bez względu na zakres i miejsce działalności (a więc także podmiot prowadzący sklepik szkolny), jest podmiotem działającym na rynku spożywczymi i w związku z tym podlega przepisom prawa żywnościowego w zakresie niezbędnym do zapewnienia bezpieczeństwa sprzedawanej żywności.
Z artykułu dowiemy się jakie podejmować działania od chwili pojawienia się pomysłu o poprowadzeniu sklepiku szkolnego, w czasie jego organizacji, a także stałego działania.
Choć wymaga to nieco pracy, własnoręcznie przygotowane śniadanie dla naszego dziecka i zachęcanie go do zjedzenia tego posiłku w szkole może być naszym wkładem w jego sukcesy. Nie wszyscy pamiętamy o tym, że nauka to naprawdę ciężka praca.
Wraz z rozpoczęciem nauki w szkole następuje pogorszenie sposobu żywienia się dzieci i młodzieży. Zjawisko to nasila się z wiekiem. Wynika to z planu zajęć w szkole, jak również częściowego usamodzielnienia się dzieci, które coraz częściej same decydują o wyborze żywności i sposobie żywienia, niewiele wiedząc o potrzebach organizmu i skutkach nieprawidłowego żywienia.
Nowa publikacja Instytutu Żywności i Żywienia "Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia”.
W artykule zostały opisane zalecenia dla dyrektora szkoły w zakresie organizacji żywienia zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia, w tym zalecenia dotyczące organizacji przerwy śniadaniowej i obiadowej, zalecenia dotyczące funkcjonowania sklepiku, bufetu, automatu sprzedającego, zalecenia dotyczące posiłków wydawanych w stołówce oraz dotyczące zwalniania z opłat za posiłki.
Ochrona prywatności użytkowników naszego serwisu ma dla nas bardzo duże znaczenie. Ograniczamy wykorzystanie i zbieranie informacji o użytkownikach serwisu do niezbędnego minimum wymaganego do świadczenia usług na najwyższym poziomie. Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Więcej informacji o ochronie danych osobowych, ochronie praw autorskich i plikach cookies można znaleźć w Polityce prywatności.