Piramida żywienia "Wiem, co jem"
Materiał edukacyjny m.st. Warszawy opracowany na podstawie publikacji Instytutu Żywności i Żywienia w 2017 r. Wydawcą jest Miasto Stołeczne Warszawa.
Materiał edukacyjny m.st. Warszawy opracowany na podstawie publikacji Instytutu Żywności i Żywienia w 2017 r. Wydawcą jest Miasto Stołeczne Warszawa.
Lista grup produktów spożywczych zalecanych do sprzedaży uczniom w szkołach - opracowana na podstawie rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r.
Od września 2016 r. w ramach 3 miesięcznych praktyk absolwenckich kampanii „Wiem, co jem”, zespół dietetyczek realizował cykl warsztatów skierowanych do uczniów klas II warszawskich szkół podstawowych.
Zasadniczym celem propozycji wymagań oraz zapisów do umów z realizatorami żywienia jest zapewnienie wysokiej jakości posiłków oraz wspieranie prawidłowego rozwoju dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym.
W okresie listopad-grudzień 2015 r. przeprowadzono 8 warsztatów, w których uczestniczyło 380 osób, odpowiedzialnych za przygotowywanie posiłków i zatrudnionych w placówkach oświatowych, dla których organem prowadzącym jest m.st. Warszawa.
Wiosna to pora kiedy na targach i w sklepach pojawia się coraz więcej sezonowych warzyw i owoców. Warto więc wykorzystać ten okres, aby włączać do menu dziecka jak największą różnorodność świeżych warzyw i owoców, zgodnie z podstawową zasadą prawidłowego żywienia, to znaczy urozmaiceniem diety.
Stołówka szkolna lub przedszkolna prowadząca jakąkolwiek formę wyżywienia dla dzieci, staje się jednym z elementów sektora spożywczego i w tym zakresie podlega przepisom prawa żywnościowego, obowiązującym wszystkie przedsiębiorstwa tej branży.
Wraz z rozpoczęciem nauki w szkole następuje pogorszenie sposobu żywienia się dzieci i młodzieży. Zjawisko to nasila się z wiekiem. Wynika to z planu zajęć w szkole, jak również częściowego usamodzielnienia się dzieci, które coraz częściej same decydują o wyborze żywności i sposobie żywienia, niewiele wiedząc o potrzebach organizmu i skutkach nieprawidłowego żywienia.
Nowa publikacja Instytutu Żywności i Żywienia "Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia”.
Mleko i przetwory mleczne stanowią ważną grupę żywności, która jest najlepszym źródłem wapnia, dostarcza pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy B, zwłaszcza B2 i B12. Mleko, podobnie jak warzywa i owoce, działa alkalizująco na organizm, natomiast sery wpływają zakwaszająco.
Opracowanie zawiera 90 zestawów jadłospisów składających się z trzech posiłków (śniadanie, obiad, podwieczorek) zalecanych w przedszkolach.
Produkty zbożowe stanowią podstawę wyżywienia ludności na całym świecie, znajdują się też w podstawie Piramidy Zdrowego Żywienia (IŻŻ 2009) zarówno dla dzieci i młodzieży w wieku szkolnym, jak i osób dorosłych.
Ochrona prywatności użytkowników naszego serwisu ma dla nas bardzo duże znaczenie. Ograniczamy wykorzystanie i zbieranie informacji o użytkownikach serwisu do niezbędnego minimum wymaganego do świadczenia usług na najwyższym poziomie. Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Więcej informacji o ochronie danych osobowych, ochronie praw autorskich i plikach cookies można znaleźć w Polityce prywatności.