Propozycje szkolnych posiłków jednodaniowych
Szkolne posiłki mogą być jednodaniowe, jadłospis powinien zawierać posiłki wegetariańskie a porcje dostosowane do wieku dzieci i młodzieży.
Szkolne posiłki mogą być jednodaniowe, jadłospis powinien zawierać posiłki wegetariańskie a porcje dostosowane do wieku dzieci i młodzieży.
Dla popularyzacji zasad prawidłowego żywienia wśród dzieci, i ułatwienia realizacji tych treści przez nauczycieli opracowaliśmy publikację pt. „Wiem, co jem, zasady prawidłowego żywienia dla dzieci”. Książeczka jest adresowana do uczniów I etapu edukacyjnego w wieku 6-9 lat, a więc dla najmłodszych uczniów szkół podstawowych.
Zazwyczaj trzy razy dziennie podejmujemy decyzję, co i jak zjemy i codziennie trochę czasu spędzamy w kuchni, aby przygotować posiłki. Robimy zakupy i po dotarciu do domu widzimy jak duży zapas produktów trafił do naszej kuchni.
Publikacja uwzględnia wytyczne aktualnego Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r.
Publikacja jest kompendium wiedzy na temat ram formalno-prawnych działalności sklepiku szkolnego (wymogów sanitarnych, handlowych i prawnych) – czyli wskazań czego trzeba przestrzegać prowadząc sklepik. Omawia cele działalności sklepiku w szkole oraz relacje sklepiku ze szkołą, rodzicami i uczniami.
Materiał edukacyjny m.st. Warszawy opracowany na podstawie publikacji Instytutu Żywności i Żywienia w 2017 r. Wydawcą jest Miasto Stołeczne Warszawa.
Publikacja jest zbiorem przepisów potraw prezentowanych w trakcie pokazów kulinarnych na warsztatach dla rodziców.
W ramach działań kampanii społecznej "Wiem, co jem" od grudnia 2014 r. zazwyczaj w ostatni wtorek miesiąca odbywają się warsztaty dla rodziców.
Zachęcamy do zapoznania się z publikacją Instytutu Żywności i Żywienia pod tytułem "Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia".
O żywieniu i aktywności fizycznej dzieci. Prosto, nowocześnie, praktycznie.
Zachęcamy do przeczytania artykułu o cukrze, najnowszych zaleceniach, występowaniu w żywności i prostych sposobach na jego ograniczanie w codziennej diecie.
Zachęcamy do zapoznania się z piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej "Wiem, co jem".
Informacja o wynikach kontroli realizacji zadań w zakresie zapobiegania nadwadze i otyłości u dzieci i młodzieży szkolnej.
Jednym z działań podejmowanych w kampanii jest badanie organizacji żywienia w warszawskich szkołach. Celem badania jest poznanie sposobów organizacji żywienia w szkołach, potrzeb w tym zakresie oraz działań na rzecz upowszechniania wiedzy o prawidłowym żywieniu i aktywności fizycznej.
Opracowanie zawiera 90 zestawów jadłospisów składających się z trzech posiłków (śniadanie, obiad, podwieczorek) zalecanych w przedszkolach.
Produkty zbożowe stanowią podstawę wyżywienia ludności na całym świecie, znajdują się też w podstawie Piramidy Zdrowego Żywienia (IŻŻ 2009) zarówno dla dzieci i młodzieży w wieku szkolnym, jak i osób dorosłych.
Ochrona prywatności użytkowników naszego serwisu ma dla nas bardzo duże znaczenie. Ograniczamy wykorzystanie i zbieranie informacji o użytkownikach serwisu do niezbędnego minimum wymaganego do świadczenia usług na najwyższym poziomie. Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z serwisu oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Więcej informacji o ochronie danych osobowych, ochronie praw autorskich i plikach cookies można znaleźć w Polityce prywatności.