
Proponujemy cykl wycieczek edukacyjnych w ramach jednodniowych wyjazdów edukacyjnych do sprawdzonych i przygotowanych Wystawców/Producentów związanych z Targiem Śniadaniowym.
Celem wyjazdów jest zaznajomienie, pokazanie i czynne zaangażowanie dzieci i młodzieży w proces powstawania dobrych zdrowych produktów, które powstają w firmach gdzie najważniejsza jest jakość, tradycja i wysoki poziom wartości odżywczych.
Spotkania mają na celu pokazanie jak powstaje produkt, którego często nie tak łatwo znaleźć na półce sklepowej w markecie. Taki proces może skutecznie wpłynąć na postrzeganie i wiedzę dzieci z zakresu określonej grupy produktów. Dzieci poznają w sposób przyjemny i aktywny proces produkcji oraz dowiadują się czym taka forma różni się od masowej produkcji w dużych zakładach produkcyjnych. Nabędą niezbędnej wiedzy z zakresu właściwości produktów, ich daty przydatności, składu itp. W zależności od wieku grupy zwiedzającej możliwe będzie także pełne zaangażowanie zwiedzających w procesy powstawania produktów takie jak (obsługa maszyn, wyciskanie soków, dojenie kóz i krów, produkcja serów, tworzenie przetworów owocowych i warzywnych, tworzenie prawdziwej czekolady w manufakturze ręcznego wyrobu, odwiedziny na polach uprawnych i wspólne zbieranie plonów i wiele innych). Program zakłada od jednego do kilku wyjazdów grup zorganizowanych w ciągu jednego roku szkolnego. W zależności od preferencji, możliwości organizacyjnych szkoły czy przedszkola.
Przykładowe propozycje związane z programem wyjazdów:
- wizyta w Tłoczni Soków. Odwiedziny w sadach jabłkowych, obserwacja i czynny udział w powstawaniu soków. Uczestnictwo w całym procesie wraz z możliwością zabrania wyciśniętych przez uczniów soków do domu. Posiłek na miejscu.
- wizyta w fabryce czekolady. Jak powstaje czekolada, jakie są składowe. Procent czekolady w czekoladzie. Ile wartości odżywczych zawiera jedna tabliczka czekolady. Czym różni się czekolada z manufaktury od tej produkowanej masowo. Posiłek na miejscu.
- wizyta na koziej farmie. Obserwacja życia zwierząt hodowlanych. Proces dojenia zwierząt. Proces powstawania serów, leżakowanie, formowanie itd. Posiłek na miejscu.
To tylko przykładowe tematy wycieczek. Dysponujemy grupą ponad 70 wytwórców ze wszystkimi grupami produktów. Po stronie Szkoły/Przedszkola: organizacja grupy wyjazdowej, dojazd i powrót. Odpłatność: 15-20 zł/osobę (cena zawiera pobyt na miejscu, zajęcia i opiekę na miejscu, wraz z posiłkiem obiadowym przygotowanym na miejscu). Przyjmujemy grupy zorganizowane do 20 osób. W przypadku większej liczby odwiedzających, zostana podzieli na mniejsze podgrupy.