null

Warsztaty kulinarne dla personelu – szkolne posiłki jednodaniowe

Drukuj otwiera się w nowej karcie
Na blacie stoi kilkanaście talerzy z makaronem, kotlecikami i pieczonymi kopytkami.
Autor: Centrum Komunikacji Społecznej

W drugiej połowie listopada odbyły się warsztaty kulinarne dla przedstawicieli warszawskich szkół odpowiedzialnych za żywienie w placówkach. W czterech spotkaniach uczestniczyło łącznie 98 osób.

Do udziału w warsztatach zaprosiliśmy przedstawicieli personelu odpowiedzialnego za żywienie – intendentki_ów, kucharki_rzy i ajentki_ów ze wszystkich szkół, również niepublicznych. Celem spotkania było testowanie potraw opartych na produktach roślinnych, dodanych do publikacji „Wiem, co jem – propozycje szkolnych posiłków jednodaniowych”. Uczestnicy przygotowali m.in. naleśniki meksykańskie, kotlety mielone z pieczonych warzyw, makaron z bobem i cukinią, makaron po azjatycku z tofu, zapiekane kopytka z warzywami korzeniowymi i groszkiem czy polentę po włosku.

Potrawy oparte na produktach roślinnych – dyskusja

Gotowanie i degustacja potraw oraz przygotowana przez naszego eksperta prezentacja dała nam przestrzeń do dyskusji. Omówiliśmy korzyści zdrowotne i środowiskowe, jakie wynikają ze zwiększania udziału produktów roślinnych w szkolnych posiłkach oraz metody wprowadzania nowych posiłków do szkolnego jadłospisu. Uczestnicy podzielili się swoimi spostrzeżeniami dotyczącymi produktów roślinnych w szkolnym menu, wyrazili także chęć do wprowadzenia zmian.

Sprawdzone przepisy na szkolne potrawy obiadowe - zapowiedź

Rozmowy podczas warsztatów zaowocowały kolejnymi planami. W najbliższym czasie rozpoczynamy zbieranie sprawdzonych, zrównoważonych przepisów na szkolne potrawy obiadowe, które są chętnie zjadane przez dzieci. Przygotujemy z nich publikację, która mamy nadzieję będzie inspiracją dla pozostałych placówek żywienia zbiorowego dzieci.

Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z warsztatów i zachęcamy do śledzenia pozostałych projektów kampanii społecznej Wiem, co jem.

Grupa osób gotujących stoi przy blatach roboczych i słucha wstępu kucharza prowadzącego.
Zobacz galerię (21 zdjęć)
Na patelni smaży się pokrojona w słupki marchewka, żółta papryka oraz różyczki brokułu.
Osoby gotujące smażą cukinię, przygotowują sos pomidorowy, gotują makaron.
Osoby gotujące smażą cukinię, przygotowują sos pomidorowy, gotują makaron, smażą kotleciki.
Na dwóch patelniach smażą się warzywa: marchewka, papryka żółta i brokułu, na trzeciej patelni pani smaży kotleciki. Obok na blaszce ułożone są usmażone kotleciki.
Grupa osób siedzących przy stole wsłuchuje się w słowa wstępu prowadzących.
Na patelni smażą się pokrojone warzywa: papryka żółta i czerwona, fasolka szparagowa żółta i zielona, pieczarki, cebula.
Jedna osoba smaży naleśniki, druga warzywa takie jak: papryka czerwona i żółta, cukinia do farszu.
W dużej misce znajduje się ugotowana czerwona soczewica i ryż, gotowe to wymieszania. W tle pan sieka zioła.
Dookoła blatu roboczego stoi grupa ludzi, którzy kroją warzywa i przygotowują ciasto na naleśniki.
W dużej misce znajdują się groszek, pokrojone ugotowane buraki, marchewka i pietruszka.
Pani przesypuje pieczone warzywa korzeniowe na blachę z ugotowanymi kopytkami.
W garnku znajduje się gotowy makaron z sosem z bobu i cukinii. Obok stoją talerze z inna gotową potrawą.
W misce znajduje się gotowa sałatka z czerwonego ryżu, cukinii, czerwonej papryki, bakłażana, suszonej żurawiny.
Na blacie ustawione są talerze z gotową potrawą.
Na blacie ustawionych jest kilkanaście talerzy z gotowymi potrawami.
Pani przekłada gotowe pieczone kopytka z warzywami korzeniowymi na talerze, na których znajdują się również porcje degustacyjne dwóch innych dań.
Na talerzu znajdują się porcje degustacyjne trzech potraw: makaronu z sosem z bobu i cukinii, pieczonych kopytek z warzywami korzeniowymi oraz tofu z warzywami.
Na blacie stoi kilkanaście talerzy z makaronem, kotlecikami i pieczonymi kopytkami.
Uczestnicy warsztatu wsłuchują się w przygotowaną prezentację dotyczącą wpływu produktów pochodzenia roślinnego na zdrowie.
 Uczestnicy warsztatu wsłuchują się w przygotowaną prezentację dotyczącą wpływu produktów pochodzenia roślinnego na zdrowie.