
W okresie listopad-grudzień 2015 r. przeprowadzono 8 warsztatów, w których uczestniczyło 380 osób, odpowiedzialnych za przygotowywanie posiłków i zatrudnionych w placówkach oświatowych, dla których organem prowadzącym jest m.st. Warszawa.
Warsztaty zostały zrealizowane przez Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie i Zespół Szkół Gastronomicznych im. E. Pijanowskiego w Warszawie.
W trakcie ośmio godzinnego spotkania, w I części (wykładowej) uczestnicy zapoznali się z aktualnymi przepisami prawnymi regulującymi żywienie w placówkach oświatowych, najnowszymi zaleceniami żywieniowymi dla dzieci i młodzieży oraz asortymentem produktów polecanych w ich żywieniu. Podczas warsztatów kulinarnych (II części spotkania) przygotowywano zestawy śniadaniowe, obiadowe i podwieczorkowe (pracownicy przedszkoli) lub zestawy obiadowe (pracownicy szkół) z publikacji "Wiem, co jem - propozycje posiłkow dla dzieci w przedszkolach i szkołach", a więc spełniające m.in. wytyczne Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 sierpnia 2015 r.* Uczestnicy poznali nowe techniki i "sztuczki" kulinarne, które pozwalają na stworzenie potraw smacznych i o wysokiej wartości odżywczej, a często także na skrócenie czasu ich przygotowywania.
Warsztaty cieszyły się dużą popularnością, zostały wysoko ocenione przez uczestników, szczególnie część kulinarna. Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji z warsztatów.
* Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2015, poz. 1256).

