null

Szkoła nie marnuje w roku szkolnym 2023/2024

Drukuj link otwiera się w nowej karcie
Fragment plakatu projektu Szkoła nie marnuje.
Autor: Urząd m.st. Warszawy

W czerwcu 2024 r. zakończyliśmy drugą edycję projektu „Szkoła nie marnuje” w warszawskich szkołach podstawowych. Zapraszamy do podsumowania roku szkolnego 2023/2024 oraz do udziału w kolejnej edycji.

Celem projektu Szkoła nie marnuje jest wspieranie i zaangażowanie społeczności szkolnej do wypracowania indywidualnych sposobów na ograniczenie marnotrawstwa jedzenia w szkole, szczególnie w szkolnej stołówce. Uczennice i uczniowie z wybranej klasy wraz edukatorem i nauczycielem/koordynatorem ze szkoły, angażują całą społeczność szkolną, aby trwale zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia. 

Szkoła nie marnuje w roku szkolnym 2023/2024

Od września do czerwca 2024 roku projekt realizowany był 57. warszawskich placówkach. Ponad 1400 uczennic i uczniów z 6. i 7. klas, wspólnie z trenerkami żywieniowymi oraz przedstawicielkami i przedstawicielami społeczności szkolnej, wypracowywało indywidualne sposoby na ograniczenie marnotrawstwa żywności w swoich szkołach.

Pierwszy etap projektu obejmuje diagnozę ilości marnowanej żywności w szkolnych stołówkach oraz koszach na odpady. We współpracujących szkołach łącznie przeanalizowano ponad 1320 posiłków obiadowych oraz ponad 600 koszy na odpady.

Ponad 60% koszy na odpady zawierało jedzenie nadające się do spożycia. Obserwacja stołówki wykazała, że prawie 60% uczennic i uczniów korzystających ze szkolnych posiłków nie zjadało pełnej porcji. Co więcej ponad 30% uczennic i uczniów zostawiało na talerzu połowę posiłku, a niemal 20% zostawiało nawet 3⁄4 posiłku.

Drugim etapem jest spotkanie okrągłego stołu, w którym uczestniczą przedstawiciele dyrekcji, nauczyciel koordynujący projekt, członkowie rady rodziców, samorządu uczniowskiego oraz przedstawiciel osób zajmujących się żywieniem w danej szkole. Celem spotkania jest nie tylko zapoznanie z diagnozą marnowania żywności w danej szkole, ale też wspólne generowanie pomysłów na ograniczenie skali marnotrawstwa żywności w szkolnych stołówkach i koszach na odpady.

Wypracowane sposoby na ograniczanie marnotrawstwa żywności

W trakcie spotkania okrągłego stołu, uczestniczki i uczestnicy przedstawiają swoje pomysły na ograniczenie skali marnotrawstwa żywności. Wspólnie oceniamy możliwości ich realnego wprowadzenia na terenie placówki.

Działania, które miały pozytywny wpływ na ograniczenie marnotrawstwa żywności w szkolnych stołówkach to m.in.:

  • Nakładanie połowy porcji obiadu na indywidualne życzenie dziecka z możliwością dokładki.
  • Regularna ocena preferencji żywieniowych uczennic i uczniów z wykorzystaniem ankiety.
  • Wprowadzenie karty „VIP” dla członków Samorządu Uczniowskiego, którzy regularnie testowaliby nowe potrawy wprowadzane do szkolnego menu i przekazywali opinie personelowi odpowiedzialnemu za organizację żywienia.
  • Kolorowy Dzień w stołówce - np. zielony wtorek – podczas tego dania serwowane były wyłącznie zielone dania.
  • Konkurs „najsmaczniejszy obiad” – uczennice i uczniowie, korzystający ze szkolnych posiłków, głosowali na najsmaczniejszy obiad podawany w szkolnej stołówce.
  • Dni tematyczne w stołówce np. dzień kuchni włoskiej.
  • Umieszczanie plakatów zachęcających do ograniczania marnowania żywności np. „jeśli czegoś nie lubisz, nie bierz!” / „bierz tyle, ile zjesz!” , a także do ograniczenia używania telefonów w stołówce.

Działania skierowane do całej społeczności szkolnej, które miały wpływ na osiągniecie wyznaczonych rezultatów obejmowały m.in.:

  • Konkurs z nagrodami na najlepszy plakat na temat niemarnowania żywności. 
  • Przygotowanie i projekcja filmiku na szkolnych ekranach zachęcającego do niemarnowania jedzenia.
  • Umieszczenie w każdej klasie lub w specjalnym miejscu „mini lodówki”, w której uczennice i uczniowie mogli zostawić posiłek do podzielenia się z innymi.
  • Wydzielenie specjalnego miejsca na warzywa i owoce, którymi chętne osoby mogą się częstować.
  • Ograniczenie asortymentu przekąsek w automacie i sklepiku oraz zastąpienie ich zdrowszymi alternatywami.
  • Uświadomienie skali marnotrawstwa poprzez prezentację wyników diagnozy w Gazetce Szkolnej oraz Radzie Rodziców.
  • Powieszenie plakatów nad koszami na odpady z hasłami zniechęcającymi do wyrzucania jedzenia (np. Myślisz czy marnujesz?).

Rezultaty

W roku szkolnym 2023/2024 prawie wszystkie uczestniczące w projekcie szkoły wprowadziły działania mające na celu ograniczenie marnotrawstwa żywności. W niektórych placówkach były to proste i niewielkie zmiany, w innych bardziej zaawanasowane. Średnio udało się zredukować marnotrawstwo żywności o około 22%, a w niektórych szkołach odnotowano nawet 47% redukcję.

Konferencja podsumowująca projekt

Podsumowaniem działania szkół oraz wyróżnieniem tych, które osiągnęły w projekcie znaczące rezultaty była zorganizowana wspólnie z pracownikami SGGW konferencja „Wiem Co Jem - zrównoważony posiłek szkolny”. Relację z tego wydarzenia można przeczytać na naszej stronie.

Trzecia edycja projektu Szkoła nie marnuje

Zaproszenia do udziału w kolejnej edycji projektu Szkoła nie marnuje zostały przesłane do dyrektorek i dyrektorów warszawskich publicznych szkół podstawowych. W razie potrzeby dodatkowych informacji zapraszamy do kontaktu: niemarnuje@um.warszawa.pl

Serdecznie zapraszamy!

Zdjęcie przedstawia obiad w szkolnej stołówce: kaszę gryczaną z pieczoną rybą i surówką z kapusty pekińskiej.
Zobacz galerię (12 zdjęć />)
Zdjęcie przedstawia obiad w szkolnej stołówce: kaszę pęczak z klopsikami w sosie pomidorowym i surówką z buraków ćwikłowych.
Zdjęcie przedstawia obiad ze szkolnej stołówki: dwie gałki ziemniaków, kotlet schabowy i mizeria.
Zdjęcie przedstawia talerz ze szkolnej stołówki z obiadem: piersią z kurczaka, makaronem i brokułami.
Zdjęcie przedstawia obiad ze szkolnej stołówki: makaron penne z sosem, surówką, pokrojoną w słupki marchewką i ćwiartką jabłka.
Zdjęcie przedstawia tablicę, na której wypisane są pomysły uczestników Okrągłego stołu na zmniejszenie marnowania żywności w szkole.
Plakat projektu Szkoła nie marnuje. Na środku przedstawia otwarte pudełko śniadaniowe z kanapkami, owocami i orzechami. Na górze napisane jest hasło kampanii: Myślę, nie marnuję. Pod spodem jest tytuł projektu: Szkoła nie marnuje.
Zdjęcie przedstawia tablicę, na której wypisane są pomysły uczestników Okrągłego stołu na zmniejszenie marnowania żywności w szkole.
Zdjęcie przedstawia tablicę, na której wypisane są pomysły uczestników Okrągłego stołu na zmniejszenie marnowania żywności w szkole.
Plakat przygotowany przez uczniów biorących udział w projekcie, zachęcający całą społeczność szkolną do niemarnowania żywności.
Plakat przygotowany przez uczniów biorących udział w projekcie, zachęcający całą społeczność szkolną do niemarnowania żywności.
Plakat przygotowany przez uczniów biorących udział w projekcie, zachęcający całą społeczność szkolną do niemarnowania żywności.