21 listopada 2019 r. odbyło się kolejne spotkanie opiekunów kół kulinarnych. Tym razem tematem spotkania były ryby. Wstęp merytoryczny przygotował i przedstawił Mariusz Jaworski z Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego w Warszawie.
Na warsztatach dowiedzieliśmy się jakimi kryteriami kierować się dobierając ryby do swojego jadłospisu, które gatunki są szczególnie polecane i jak dużo ryb jadać, by służyło to naszemu zdrowiu. Poznaliśmy też orientalny smak i cenne właściwości dodatków do ryb, sushi i co najważniejsze nauczyliśmy się sztuki robienia sushi.
Dla większości uczestników było to pierwsze samodzielnie wykonane sushi. Opiekunowie kół kulinarnych przekonali się, że jest to sztuka niełatwa, ale po odpowiednim instruktażu z powodzeniem mogą zaproponować przygotowanie sushi dzieciom.
Zapraszamy na relację fotograficzną z warsztatów. Gorąco zachęcamy kolejne szkoły i przedszkola do zakładania kół kulinarnych.


Załączniki: