
Od września spotykaliśmy się z przedstawicielami warszawskich szkół, aby rozmawiać o tym jak wprowadzać posiłki jednodaniowe i wegetariańskie w szkolnych jadłospisach.
Do udziału w spotkaniach zaprosiliśmy przedstawicieli personelu odpowiedzialnego za żywienie – intendentów, kucharzy i ajentów ze wszystkich szkół, również niepublicznych. W siedmiu spotkaniach uczestniczyło 110 osób, z 66 warszawskich szkół.
W programie spotkania było przedstawienie aktualnych standardów żywienia w placówkach oświatowych oraz najnowszych zaleceń żywieniowych dla dzieci i młodzieży, w tym Polskiej Akademii Nauk. Uczestnicy, pod okiem szefowej kuchni Anny Klajmon mieli możliwość ugotować i spróbować potraw z naszej najnowszej publikacji “Wiem, co jem - propozycje szkolnych posiłków jednodaniowych”. Podczas dyskusji, wspólnie wypracowywaliśmy sposoby na ograniczanie marnowania żywności w szkole. Wnioski z dyskusji posłużą nam do opracowania rekomendacji dla szkół.
Uczestnicy wysoko ocenili spotkania, szczególnie część kulinarną. Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji.
Spotkania zostały zrealizowane we współpracy z Instytutem Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz Warszawskim Uniwersytetem Medycznym.

































