
Śniadania w diecie dzieci z nadwagą i otyłością nabierają szczególnego znaczenia. Powinny być jedzone o stałej porze, najlepiej w przeciągu pół godziny po przebudzeniu. Pozwala to na lepsze wykorzystanie składników odżywczych, a jednocześnie sprzyja przyjęciu mniejszej liczby kalorii w ciągu całego dnia.
Warto, aby podobnie jak pozostałe posiłki, śniadania zawierały:
- produkt zbożowy pełnoziarnisty (np. ciemne pieczywo, płatki owsiane),
- produkt białkowy (np. jaja; produkty mleczne, jak jogurt naturalny, kefir, maślanka, sery; chude wędliny czy produkt strączkowy w postaci past),
- warzywa lub owoce.
Podstawowym napojem powinna być woda, natomiast całkowicie należy wyeliminować słodzone napoje.
Trzeba pamiętać, aby całodzienny jadłospis opierał się na produktach mało przetworzonych i obfitował w kolorowe warzywa (minimum 3 porcje dziennie). Warzywa – surowe, gotowane, pieczone czy duszone z niewielkim dodatkiem oleju lub oliwy – powinny być stałym elementem każdego drugiego śniadania do szkoły. Urozmaicanie asortymentu produktów (nie tylko warzyw) oraz sposobu ich podawania uatrakcyjni menu dziecka i zwiększy akceptację potraw.
Ważne jest również, aby modyfikacja dotychczasowego sposobu żywienia objęła wszystkich członków rodziny, a posiłki w miarę możliwości spożywane były wspólnie przy stole, wolno
i w spokojnej atmosferze. Jedzenie przed komputerem czy telewizorem powoduje odwrócenie uwagi dziecka od samej czynności jedzenia i przyspiesza tempo konsumpcji, co z kolei przyczynia się do spożycia większych porcji żywności i większej podaży energii
w ciągu dnia.
Zmianom w sposobie żywienia powinna towarzyszyć większa aktywność fizyczna, osiągana nie tylko poprzez dodatkowe zajęcia sportowe, ale również przez codzienną spontaniczną aktywność w drodze do szkoły, w szkole, po szkole i w weekendy (marsze, jazda na rowerze, zabawa na podwórku czy chodzenie po schodach), najlepiej wykonywaną wspólnie z rodziną czy przyjaciółmi.