null

Publikacja "Propozycje posiłków dla dzieci w przedszkolach i szkołach"

Drukuj otwiera się w nowej karcie

Opracowanie zawiera 90 zestawów jadłospisów składających się z trzech posiłków (śniadanie, obiad, podwieczorek) zalecanych w przedszkolach.

30 zestawów jadłospisów dotyczy wegetariańskiego sposobu żywienia, które może być równoczesne z jadłospisami tradycyjnymi realizowanymi w szkolnych i przedszkolnych
kuchniach. Jadłospisy zostały podzielone na dwa sezony: jesienno-zimowy i wiosenno-letni, przede wszystkim z uwagi na dostępność charakterystycznych dla danej pory roku warzyw i owoców. W okresie zimowym i wczesno-wiosennym możliwe jest wykorzystanie warzyw i owoców mrożonych.

Wartość odżywcza i porcje posiłków obliczone są dla dzieci w wieku przedszkolnym, niemniej zwiększając gramaturę poszczególnych produktów według podanych w publikacji przeliczników, jadłospisy można stosować planując żywienie dla uczniów w szkołach.

Po zastosowaniu podanych w publikacji przeliczników dla surowców, propozycje można wykorzystać w planowaniu żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w szkołach podstawowych, gimnazjach i szkołach ponadgimnazjalnych.

Publikacja uwzglednia wytyczne Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spozywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 r., poz.1154).

Załączniki: