null

Publikacja "Propozycje posiłków dla dzieci w przedszkolach i szkołach"

Drukuj otwiera się w nowej karcie
Logo kampanii Wiem, co jem

Publikacja uwzględnia wytyczne aktualnego Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r.

Opracowanie zawiera 90 zestawów jadłospisów składających się z trzech posiłków (śniadanie, obiad, podwieczorek) zalecanych w przedszkolach.

Jadłospisy zostały podzielone na dwa sezony: jesienno-zimowy i wiosenno-letni, przede wszystkim z uwagi na dostępność charakterystycznych dla danej pory roku warzyw i owoców. W okresie zimowym i wczesno-wiosennym możliwe jest wykorzystanie warzyw i owoców mrożonych.

30 zestawów jadłospisów dotyczy wegetariańskiego sposobu żywienia, które może być równocześnie z jadłospisami tradycyjnymi realizowane w szkolnych i przedszkolnych kuchniach. Wartość odżywcza i porcje posiłków obliczone są dla dzieci w wieku przedszkolnym, niemniej zwiększając gramaturę poszczególnych produktów według podanych w publikacji przeliczników, jadłospisy można stosować planując żywienie dla uczniów w szkołach.

Po zastosowaniu podanych w publikacji przeliczników dla surowców, propozycje można wykorzystać w planowaniu żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w szkołach podstawowych, gimnazjach i szkołach ponadgimnazjalnych.

Publikacja uwzględnia wytyczne Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz.U. 2016 r., poz.1154).

Załączniki: