null

Propozycje szkolnych posiłków jednodaniowych – nowe przepisy

Drukuj otwiera się w nowej karcie
Logo kampanii Wiem, co jem z podpisem poniżej: propozycje szkolnych posiłków jednodaniowych
Autor: Centrum Komunikacji Społecznej

Publikacja Propozycje szkolnych posiłków jednodaniowych zyskała dziesięć nowych roślinnych przepisów.

Opracowanie uwzględnia wymagania, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w jednostkach systemu oświaty zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z 26 lipca 2016 r. oraz Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk w sprawie posiłków szkolnych i nowych standardów żywienia w szkołach, 22.11.2019 r.

Mając na uwadze powyższe, ekspertki przygotowały publikację, która uwzględnia m.in. większy udział produktów roślinnych, ograniczenie tych pochodzenia zwierzęcego, bazowanie na produktach lokalnych i sezonowych, a także udostępnianie dwóch różnych wielkości posiłków w stołówce szkolnej.

Nowe roślinne przepisy

W najnowszym wydaniu, dodanych zostało dziesięć nowych, całkowicie roślinnych propozycji posiłków szkolnych.

Publikacja jest praktycznym wsparciem dla wszystkich osób odpowiedzialnych za organizację i przygotowanie posiłków szkolnych. Pomoże wdrażać w życie zasady prawidłowego żywienia oraz zasady zrównoważonej konsumpcji, w tym ograniczać marnowanie żywności w placówkach szkolnych.

Zachęcamy do zapoznania się z opracowaniem.

Załączniki: