
Materiał edukacyjny m.st. Warszawy opracowany na podstawie publikacji Instytutu Żywności i Żywienia w 2017 r. Wydawcą jest Miasto Stołeczne Warszawa.
Piramida żywienia „Wiem, co jem” skierowana jest do dzieci i młodzieży. Przedstawia ona w sposób graficzny ideę zdrowego stylu życia, której realizacja sprzyja prawidłowemu wzrastaniu i dojrzewaniu, sprawności fizycznej oraz zdolności do nauki, przy jednoczesnym zmniejszeniu ryzyka rozwoju chorób dietozależnych w przyszłości np. otyłości, chorób układu krążenia, cukrzycy.
Poszczególne piętra piramidy wskazują odpowiednie proporcje grup produktów spożywczych jakie powinny być uwzględnione w codziennym planowaniu jadłospisów. Im wyższe piętro piramidy tym mniejsza ilość i częstość spożywanych produktów z danej grupy żywności.
- Warzywa i owoce znajdujące się na drugim piętrze piramidy powinny być elementem każdego posiłku i być jedzone w największej ilości spośród innych przedstawionych grup.
- Elementem każdego posiłku powinna być jedna porcja produktów zbożowych, najlepiej pełnoziarnistych takich jak: pieczywo, kasze, makrony czy ryż.
- Ważną składową codziennego jadłospisu są także produkty dostarczające białka, których jedna porcja powinna się znaleźć w każdym posiłku. Należą do nich mleko i produkty mleczne (np. jogurty, kefiry, sery), jak również produkty mięsne, w tym ryby, jaja oraz nasiona roślin strączkowych.
- Ostatnie piętro przedstawia grupę produktów będących dobrym źródłem tłuszczy w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, do której należą oleje roślinne, masło, orzechy oraz nasiona oleiste. Produkty te powinny być spożywane w najmniejszej ilości w porównaniu do innych wymienionych grup żywności ze względu na swoją wysoką gęstość energetyczną.
Mając na uwadze zalecenia dotyczące urozmaicenia jak również ograniczenia cukrów dodanych i soli w codziennych jadłospisach dzieci i młodzieży, należy wybierać produkty różnorodne, jak najbardziej naturalne oraz jak najmniej przetworzone. Zamiast dosalania potraw warto zastosować dodatek naturalnych ziół, który korzystnie wpłynie na ich smak oraz aromat.
Załączniki: