null

Pierwsza edycja płatnych praktyk dla absolwentów dietetyki

Drukuj otwiera się w nowej karcie
Fartuszki z logiem Wiem, co jem

Od września 2016 r. w ramach 3 miesięcznych praktyk absolwenckich kampanii „Wiem, co jem”, zespół dietetyczek realizował cykl warsztatów skierowanych do uczniów klas II warszawskich szkół podstawowych.

Program praktyk obejmował m.in. prowadzenie trzech warsztatów o zdrowym żywieniu, których tematami były:

  1. Dobre śniadanie w domu i szkole
  2. Warsztaty kulinarne (przygotowanie łatwych potraw śniadaniowych)
  3. Aktywność fizyczna to podstawa zdrowia

Nasz zespół trenerek przeprowadził 717 warsztatów w 239 szkołach dla ok. 4800 uczniów. W trakcie programu praktyk, absolwentki wzieły udział w cyklu szkoleń m.in. z technik warsztatowych, pracy nad scenariuszem i prowadzenia rozmów z przedstawicielami szkół. Praktyka w urzędzie wiązała się także ze zdobyciem przez praktykantki umiejętności pracy warsztatowej z dziećmi w wieku 7-8 lat oraz poznaniem metod aktywizujących uczniów i zabaw edukacyjnych, z użyciem odpowiednich materiałów dydaktycznych. Praktykantki wykorzytsały zdobytą wiedzę oraz narzędzia dydaktyczne w sposób "elastyczny", tak aby warsztaty były dla dzieci ciekawą przygodą i rozwijały u nich pasję związaną ze zdrowym stylem życia.
 

W trakcie przeprowadzanych warsztatów usłyszeliśmy następujące komentarze od dzieci:

  • Warzywa są lepsze niż słodycze.
  • Ale ta kalarepka jest pyszna, nie wiedziałem, że jest taka słodka.
  • Chomik byłby ze mnie dumny. – Po zjedzeniu marchewk
  • Przygotuję te potrawy rodzicom w domu!

 

Gdy zaptaliśmy zaś o opinię po przeprowadzonych warsztatach nauczycieli, usłyszelismy:

  • Dzięki tym zajęciom mogłam zaobserwować jak mało na temat żywności i zdrowego odżywiania wiedzą dzieci. To cenna wskazówka dla mnie jako nauczyciela. Prowadzące wykazały się ogromną cierpliwością.
  • Fachowe wyjasnienie zasad przygotowywania posiłku i bezpiecznego używania przyborów kuchennych. Dzieci były motywowane do wykonania posiłków własnoręcznie z użyciem noży, co sprawiało im ogromną frajdę. Dzieci chętnie współpracowały ze sobą. Z przyjemnością powtórzymy wspólne przygotowanie posiłków.
  • Dzieciom bardzo podobały się warsztaty kulinarne. Zrozumiały, że warto jeść warzywa i przygotowywać zdrowe posiłki.

Program praktyk pozwolił absolwentkom dietetyki i żywienia człowieka na zdobycie nowych umiejętności z wykorzystaniem wiedzy zdobytej w trakcie nauki. Istotnym elementem programu było także uświadomienie praktykantkom ich własnych możliwości w zakresie działania i angażowania się na rzecz zdrowego żywienia dzieci.

W 2017r. planujemy w ramach kampanii "Wiem, co jem" kolejne edycje praktyk absolwenckich. Pierwszy nabór rozpoczniemy już w styczniu.