null

Kuchnia skandynawska – relacja ze spotkania

Drukuj otwiera się w nowej karcie
Gotowa sałatka warzywna ze śledziem
Autor: Centrum Komunikacji Społecznej

Na listopadowym spotkaniu opiekunek kół kulinarnych Wiem, co jem zagościła kuchnia skandynawska. Uczestniczki przygotowały słynną zapiekankę z łososiem - laxpudding, pieczone naleśniki alandzkie z frużeliną z żurawiny oraz fińską sałatkę warzywną ze śledziem.

Spotkanie rozpoczęliśmy odkrywaniem tajników kuchni i zwyczajów żywieniowych mieszkańców krajów skandynawskich. Poznaliśmy najpopularniejsze składniki skandynawskich potraw oraz ciekawostki, które wyróżniają tę kuchnię. Są to m.in. ryby i owoce morza takie jak śledź, łosoś, raki, a także żytni chleb z różnego rodzaju pastami i dodatkami, sałatki z warzyw korzeniowych, owoce jagodowe oraz znane również u nas bułeczki cynamonowe. Nasz ekspert, dr Mariusz Jaworski z Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego w Warszawie omówił walory zdrowotne ryb morskich. Przedstawił także najnowsze badania dotyczące poziomu rtęci w rybach. 

Laxpudding, naleśniki alandzkie, fińska sałatka - gotowanie 

Przygotowane podczas części kulinarnej potrawy spotkały się z pozytywnym przyjęciem. Szczególnie sałatka została uznana za idealną do przygotowania z dziećmi w przedszkolu. Panie deklarowały przygotowanie jej w okresie okołoświątecznym. Zaskoczeniem okazał się pieczony naleśnik, który po podaniu z frużeliną żurawinową rozpływał się w ustach i był doskonałym zwieńczeniem warsztatów. 

Przed nami kolejne spotkania opiekunów kół kulinarnych, a tymczasem zapraszamy na fotorelację z warsztatów kuchni skandynawskiej oraz zachęcamy pozostałe przedszkola do zakładania kół w swoich placówkach.  

Gotowa sałatka warzywna ze śledziem
Zobacz galerię (16 zdjęć)
Obieranie i krojenie warzyw do sałatki
Obieranie i krojenie warzyw do sałatki
Panie odmierzają składniki do naleśników alandzkich
Przelewanie ciasta na naleśniki do formy
Przelewanie ciasta na naleśniki do formy
Przygotowywanie frużeliny z żurawiny
Pani przelewa gotową frużelinę do miseczek
Gotowa frużelina z żurawiny
Panie mieszają gotową sałatkę ze śledziem
Panie kroją śledzia do sałatki
Pani układa warstwy zapiekanki z łososiem w blaszce
Gotowa zapiekanka z łososiem
Ułożona warstwowo w blaszce sałatka z łososiem
Walory zdrowotne kuchni skandynawskiej prezentowane przez dr. Mariusza Jaworskiego
Obieranie i krojenie warzyw do sałatki