null

Kuchnia bliskowschodnia - relacja ze spotkania

Drukuj otwiera się w nowej karcie
Wyrabianie ciasta na tureckie placki ze szpinakiem
Autor: Centrum Komunikacji Społecznej

Rozpoczęliśmy cykl spotkań dla opiekunów kół kulinarnych Wiem, co jem. Tematem wiodącym w tym roku szkolnym jest kuchnia europejska.

Koła kulinarne Wiem, co jem realizowane są w formie warsztatów kulinarnych, podczas których dzieci, przy wsparciu opiekunki lub opiekuna samodzielnie przygotowują proste potrawy. Projekt kierujemy do warszawskich przedszkoli, zachęcając opiekunki lub opiekunów do zakładania kół kulinarnych oraz realizowania warsztatów kulinarnych w placówce. Dzięki zajęciom praktycznym dzieci mają szansę nauczyć się samodzielnie przygotowywać proste potrawy, poznać zasady prawidłowego żywienia, wybierać produkty służące zdrowiu, a także spróbować nowych, nieznanych smaków.

Warsztat kulinarny – kuchnia bliskowschodnia

Pierwsze spotkanie dla opiekunek kół kulinarnych w tym roku szkolnym dotyczyło kuchni bliskowschodniej. Tajniki tej kuchni, a także zwyczaje żywieniowe mieszkańców Bliskiego Wschodu zaprezentowały trenerki edukacji żywieniowej Wiem, co jem, a walory zdrowotne omówił dr Mariusz Jaworski z Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego w Warszawie. Dowiedzieliśmy się skąd wziął się hummus, jakie warzywa i przyprawy królują w tej kuchni oraz jaki mają wpływ na nasze zdrowie. Poznaliśmy również kulturę jedzenia mieszkańców tego regionu.

Podczas warsztatów kulinarnych przygotowaliśmy perską sałatkę z czerwonego ryżu, grillowanych warzyw, berberysu i ziół, tureckie placki ze szpinakiem oraz arabskie ciasto z syropem z wody różanej. Przekonaliśmy się o bogactwie kuchni bliskowschodniej w różnorodne smaki i aromaty, poznaliśmy też nowe, nieznane dotąd dzieciom produkty spożywcze. 

Zapraszamy na relację fotograficzną z warsztatów i zachęcamy kolejne przedszkola do zakładania kół kulinarnych. 

Grillowanie składników, mieszanie sałatki perskiej
Zobacz galerię (16 zdjęć)
Grillowanie składników, mieszanie sałatki perskiej
Grillowanie składników, mieszanie sałatki perskiej
Wałkowanie ciasta, nakładanie farszu do tureckich placków
Wyrabianie ciasta na tureckie placki ze szpinakiem
Obsmażanie placków
Wałkowanie ciasta na tureckie placki ze szpinakiem
Prezentacja kuchni bliskowschodniej dla opiekunek kół kulinarnych
Przelewanie ciasta do foremek
Dwie uśmiechnięte Panie przygotowują ciasto
Gotowa sałatka bliskowschodnia
Gotowe tureckie placki ze szpinakiem i serem
Gotowa Basboussa, arabskie ciasto z semoliną
Walory zdrowotne kuchni bliskowschodniej prezentowane przez dr. Mariusza Jaworskiego
Walory zdrowotne kuchni bliskowschodniej prezentowane przez dr. Mariusza Jaworskiego
Grillowanie bakłażanów, wyciskanie pomarańczy, gotowanie