null

Kuchnia bliskowschodnia – koła kulinarne Wiem, co jem w przedszkolach

Drukuj otwiera się w nowej karcie
Leżące na stole i przygotowane do warsztatów fartuszki, warzywa, pomarańcze, patelnie.
Autor: Centrum Komunikacji Społecznej

Za nami pierwsze zajęcia organizowane w ramach kół kulinarnych Wiem, co jem w warszawskich przedszkolach.

Spotkanie z kuchnią Bliskiego Wschodu w większości przedszkoli rozpoczęło się prezentacją multimedialną. Dzieci aktywnie uczestniczyły w tej części zajęć opowiadając m.in. o swoich podróżach czy znajomych im potrawach tego regionu. Z ciekawością wysłuchały legendy o hummusie, charakterystycznych przyprawach czy kulturze jedzenia na Bliskim Wschodzie. 

Wspólne gotowanie 

W części praktycznej większość opiekunów wraz z dziećmi zdecydowała się przygotować hummus, perską sałatkę z czerwonego ryżu, tureckie placki ze szpinakiem i serem lub tradycyjną pitę. Prowadzące zajęcia dbały o to, aby każde dziecko miało przydzielone zadanie i mogło uczestniczyć w procesie przygotowywania potrawy.  

„Hummus został odczarowany, dzieciom bardzo smakowała samodzielnie przyrządzona potrawa, a część z nich zapowiedziała, że przygotuje taką w domu z rodzicami.” – dzieli się z nami pani Kasia z przedszkola nr. 146 w Warszawie.  

Próbowanie, testowanie, smakowanie 

W międzyczasie dzieci dotykały, wąchały i zapoznawały się z aromatycznymi składnikami, a na koniec próbowały wszystkich przygotowanych samodzielnie potraw. Ogromnym wyzwaniem spotkań kulinarnych z dziećmi jest poznawanie nowych, nieznanych produktów, dlatego ważny jest dla nas głos pani Eweliny z przedszkola nr. 144: 

„Ku zaskoczeniu pań prowadzących wszystkie dzieci (nawet te, które mówiły, że nie lubią) spróbowały zrobione przez siebie dania i im bardzo smakowały. Większość brała dokładki, co było dowodem na to, że zrobione przez siebie potrawy smakują lepiej.” 

Cieszymy się, że możemy brać udział w edukacji żywieniowej dzieci. Zapraszamy do relacji zdjęciowej z zajęć w przedszkolach.

Dziecko wsypujące kolendrę do miski z sałatką.
Zobacz galerię (13 zdjęć)
Dziecko obrywające liście kolendry z pęczka.
Dzieci ugniatają ciasto na placki.
Dzieci kroją warzywa do sałatki.
Dzieci kroją bakłażan.
Rozłożone na stole składniki do sałatki: ryż czerwony, warzywa, cebula, pomarańcze, migdały, oliwa, żurawina, kolendra.
Dzieci wsypują pokrojone składniki sałatki do miski.
Dziecko przesypuje cieciorkę ze słoika do miski.
Dzieci oglądają prezentację multimedialną o kuchni bliskowschodniej.
Dziecko odrywa listki pietruszki z gałązek i wsypuje do miski ze składnikami na sałatkę.
Dziecko wyciska cytrynę do miski, obok znajduje się blender z ciecierzycą i składniki do hummusu.
Leżące na stole i przygotowane do warsztatów fartuszki, warzywa, pomarańcze, patelnie.
Dzieci podnoszące ręce podczas prezentacji multimedialnej.