Koła kulinarne Wiem, co jem – podsumowanie warsztatów w przedszkolach w roku szkolnym 2023/2024
Koła kulinarne "Wiem, co jem" to inicjatywa mająca na celu rozwijanie u najmłodszych warszawianek i warszawiaków zainteresowania zdrowym jedzeniem, a także nabywanie umiejętności kulinarnych. W roku szkolnym 2023/2024 opiekunki kół w przedszkolach przeprowadziły wiele warsztatów, w których przedszkolaki uczestniczą z ogromną radością i zaangażowaniem.
Tematyka warsztatów
W tym roku tematyka spotkań kulinarnych koncentrowała się na kuchni europejskiej. Podczas warsztatów dzieci z pomocą opiekunek kół przygotowywały potrawy z kuchni bliskowschodniej, skandynawskiej, polskiej regionalnej oraz francuskiej. Opiekunki kół prowadziły warsztaty kulinarne korzystając z przygotowanych materiałów. Bardzo pomocne były gotowe prezentacje przygotowane specjalnie dla grupy najmłodszych oraz przepisy na potrawy, dzięki którym dzieci miały okazję poznać różnorodne smaki i techniki kulinarne.
Hummus odczarowany
Jedno z spotkań opiekunek kół dotyczyło kuchni bliskowschodniej. To były najczęściej realizowane zajęcia w przedszkolach. Dzieci przygotowywały m.in. hummus, sałatkę perską, tabbouleh oraz tradycyjną pitę. Szczegółową relację z tych zajęć można przeczytać na naszej stronie.
Skandynawskie smaki
W ramach kuchni skandynawskiej, dzieci najchętniej przygotowywały:
-
szwedzką sałatkę ziemniaczaną,
-
rødkål z czerwonej kapusty,
-
rosolli,
-
naleśniki alandzkie,
-
małe kanapeczki Smørrebrød,
-
zapiekankę Laxpudding.
Dzieci obierały i kroiły warzywa oraz owoce: buraki, ziemniaki, marchewki, ogórki kiszone, jabłka, jajka, cebulkę, śledzie. Podczas krojenia próbowały produktów, a niektóre dzieci je nawet wąchały – mówi pani Dorota z przedszkola nr 100.
Jednogłośnie stwierdziliśmy, że kuchnia w krajach skandynawskich jest prosta, smaczna i zdrowa, a produkty są znane i lubiane – opowiada pani Katarzyna z przedszkola nr 146 w Warszawie.
W wycieczce po regionie skandynawskim dzieciom, za sprawą przygotowanych materiałów edukacyjnych, towarzyszyli Wikingowie, którzy przedstawili m.in. Finlandię - rodzimy kraj Muminków, tajniki kuchni skandynawskiej czy genezę szwedzkiego stołu.
Kuchnia polska regionalna
Podczas zajęć z kuchni polskiej regionalnej dzieci najczęściej przygotowywały:
-
soczewiaki,
-
proziaki,
-
knedle ze śliwką,
-
całuski z jabłkiem.
Całuski z jabłkiem cieszyły się szczególną popularnością. Dzieci, pod okiem opiekunek, odmierzały potrzebne składniki, wałkowały ciasto i wycinały kółka na ciasteczka. Przed warsztatami panie opowiadały o charakterystycznych potrawach kuchni polskiej, nie zabrakło wzmianek o takich daniach jak "Busłowe łapy", "Fafernuchy" i "Bombolki". Nazwy tych potraw wywoływały u dzieci wiele śmiechu, a prezentacje o nich były z zainteresowaniem oglądane.
Francja na talerzu
Warsztaty kulinarne z kuchni francuskiej były okazją do spróbowania sezonowych smaków. Dzieci przygotowywały tartę na cieście francuskim ze szparagami oraz sałatkę nicejską.
Niektórzy jedli szparagi po raz pierwszy i ... 'nawet mi smakowały' – mówi z zadowoleniem pani Magdalena z Przedszkola nr 401.
Koła kulinarne w kreatywnej odsłonie
Opiekunki koła organizowały w przedszkolach także zajęcia kulinarne o dowolnej tematyce wpisującej się w założenia projektu. Podczas tych zajęć dzieci miały okazję wykazania swoich kulinarnych umiejętności przy przygotowywaniu m.in. racuchów z jabłkiem, sałatki ziemniaczanej, soków i sałatek owocowo-warzywnych, chłodnika litewskiego, pizzy z arbuza, gofrów, pasty jajecznej, przetworów takich jak kiszone ogórki czy dżemy, a nawet chleba!
Podsumowanie roku
Najlepszym podsumowaniem działalności kół kulinarnych są słowa pani Eweliny i pani Kasi z Przedszkola nr 292:
Dzieci bardzo chętnie pod naszą kontrolą obsługują blender czy sokowirówkę. Bardzo ostrożnie i z przejęciem posługują się nożami. Daje im to dużo radości. Dzięki temu nabywają pewności siebie. Chętnie próbują składników, zawsze mogą sobie 'skubnąć' podczas pracy tego, co ich intryguje, dziwi, czego jeszcze nigdy nie próbowały. Oswajają się z nowymi smakami. Urok tych zajęć podkreślają także fartuszki, których zakładanie zaraz przed myciem rąk jest już rytuałem.
Warsztaty kulinarne "Wiem, co jem" są wartościowym elementem edukacyjnym, ale także świetną zabawą, która pokazuje dzieciom, że zdrowe jedzenie może być smaczne i atrakcyjne. Będziemy kontynuować i rozwijać program w kolejnych latach, aby dotrzeć do jak największej liczby przedszkoli i przyczynić się do kształtowania zdrowych nawyków żywieniowych od najmłodszych lat.
Zapraszamy do obejrzenia fotorelacji oraz śledzenia kolejnych działań kół, a przedszkola do udziału w projekcie!