
Pieczywo jest produktem zbożowym, który jest najczęściej zjadany przez dzieci. Produkty zbożowe są bardzo ważne w diecie dzieci i powinny być podawane w każdym głównym posiłku, czyli w śniadaniu, obiedzie oraz kolacji.
Jednym z produktów zbożowych często zjadanych przez dzieci jest pieczywo, które jest źródłem energii. Wartość odżywcza, w tym zawartość witamin i składników mineralnych, pieczywa zależy od mąki z której było przygotowane. W związku z tym warto kierować się zasadą urozmaicenia i stosować pieczywo przygotowane z różnych typów mąk.
Dzieci jedzą pieczywo każdego dnia, najczęściej w postaci kanapek. Pomimo tego pieczywo jest często wyrzucane do kosza na śmieci. Największą popularnością cieszy się świeże pieczywo przyniesione bezpośrednio z piekarni. Często zdarza nam się kupić za dużo pieczywa, które następnego dnia nie smakuje już tak dobrze. W efekcie, niektóre osoby idą po nowe świeże pieczywo, a czerstwe wyrzucają do kosza na śmieci.
Nie powinniśmy wyrzucać czerstwego pieczywa, ponieważ możemy z niego przygotować wiele dań:
-
grzanki ziołowe np. grzanki z czosnkiem, które idealnie komponują się z bazylią, pomidorami i mozzarellą. Grzanki stanowią także smaczny i wartościowy dodatek do sałatek;
-
zupę chlebową;
-
knedle z czerstwych bułek mogą stanowić ciekawy dodatek do gulaszu, a ich przygotowanie zajmuje tylko kilka minut;
-
bruschettę, czyli grzankę z pieczywa posmarowanego oliwą i roztartym czosnkiem najczęściej podawaną z mieszanką świeżo pokrojonych pomidorów i bazylii. Jest to danie typowe dla kuchni włoskiej;
-
tosty np. tosty francuskie, inaczej grzanki w jajku. Czerstwe pieczywo należy namoczyć w mleku z jajkiem i usmażyć;
-
zapiekanki z czerstwego pieczywa mogą być daniem obiadowym lub kolacyjnym dla całej rodziny. Do takiej zapiekanki najlepiej wybrać pieczywo pszenne np. czerstwe bagietki.
W niektórych krajach z czerstwego pieczywa przygotowuje się desery. Na przykład w Hiszpanii popularne są Torrijas. Czerstwą chałkę można wykorzystać do przygotowania placuszków bananowych.
Wykorzystanie czerstwego pieczywa w kuchni ograniczyć może ilość wyrzucanej do kosza na śmieci żywności, a także wpisuje się w polską tradycję szacunku do pieczywa.