
Oleje są źródłem tłuszczu i ważnych witamin dla zdrowia dzieci i młodzieży. Oleje są bogate w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach takie jak witamina A, D, E oraz K, które mają pozytywny wpływ m.in. na oczy, stan skóry i układ odpornościowy. Umożliwiają także prawidłowy rozwój organizmu dziecka.
Wybierając oleje zwróćmy uwagę na zapis „z pierwszego tłoczenia”. Olej tłoczony na ciepło, "z pierwszego tłoczenia rafinowany", nawet, jeśli jest to pierwsze tłoczenie, jest znacznie mniej wartościowy niż olej tłoczony na zimno. Jeśli chcemy, aby był to produkt, który zawiera wiele cennych składników dla naszego zdrowia powinniśmy wybierać olej nierafinowany. Należy unikać przechowywania oleju na powietrzu, w pobliżu światła i źródła ciepła.
Zgodnie z opracowaną przez Instytut Żywności i Żywienia Piramidą Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej w diecie dzieci i młodzieży powinien dominować tłuszcz roślinny, z wyjątkiem oleju kokosowego i palmowego. Tłuszcze zwierzęce powinny być ograniczone do minimum.
Z czego robi się oleje?
Oleje roślinne produkowane są z różnych części roślin. Nie tylko z nasion, ale także z owoców oraz pestek. Rośliny z których produkuje się oleje nazywa się roślinami oleistymi. Olej można produkować m.in. z nasion (np. słonecznika, sezamu, rzepaku, lnu, dyni), pestek niektórych owoców (np. brzoskwini, moreli, winogron), orzechów (np. laskowych, włoskich, migdałów) czy awokado.
Smak oleju?
Olej ma specyficzny smak, dlatego używamy go jako dodatku do dań. Smak oleju można bardzo szybko zmienić dodając zioła lub przyprawy. Dzięki temu możemy skomponować swój własny olej smakowy. Nie musimy sięgać po oleje smakowe dostępne na pułkach w sklepie.
Podczas spotkań kół kulinarnych można zaproponować degustację różnych olejów z różnymi dodatkami np. olej z cytryną i pieprzem, suszonym rozmarynem, suszoną bazylią oraz suszoną papryką. Podczas degustacji olejów można przybliżyć dzieciom tradycje kulinarne z innych krajów dotyczące spożycia olejów. Na przykład w Hiszpanii i we Włoszech popularne jest jedzenie pieczywa z oliwą.