Kupując pęczek rzodkiewki czy marchewki nie zastanawiamy się czy liście tych warzyw możemy wykorzystać do przyrządzenia różnych dań. Bardzo często wyrzucamy je do kosza na śmieci. Zakładamy, że liście rzodkiewki czy też nać marchewki są niejadalne i niesmaczne. Jest to błędne założenie!
Liście rzodkiewki są jadalne i zawierają wiele cennych witamin i składników mineralnych. Na przykład są dobrym źródłem witaminy C, wapnia i żelaza.
Witamina C wzmacnia odporność organizmu przed chorobami, przyspiesza gojenie się ran, złamań i sińców. Poprawia sprawność fizyczną. Żelazo bierze udział w powstawaniu czerwonych krwinek – składnika krwi. Podnosi odporność na choroby. Zwiększa koncentrację i wpływa na transport tlenu. Wapń buduje mocne kości i zęby, a także wpływa na stan krwi.
Liście rzodkiewki mają ostry i specyficzny smak, który może być interesującym uzupełnieniem sałatek, koktajli warzywnych oraz past kanapkowych. Młode liście rzodkiewki mogą być także dodatkiem do zup. Na zajęciach kulinarnych z dziećmi można wykorzystać liście rzodkiewki do zrobienia zielonego pesto na przykład z dodatkiem pestek dyni. Będzie to wartościowy dodatek do pieczywa oraz makaronów. Przygotowując takie pesto można dzieci zapytać czy wiedzą z jakiego kraju pochodzi pesto i opowiedzieć o typowym włoskim pesto.
Nać marchwi również często wyrzucana jest do kosza na śmieci, ponieważ część osób uważa, że nie jest ona jadalna lub nie ma pomysłu jakie danie możne z niej przygotować. Nać marchwi bogata jest w witaminę C, a także wapń, potas i magnez. Są to składniki bardzo ważne w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ m.in. spierają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego.
Nać marchwi ze względu na charakterystyczny smak, podobnie jak liście rzodkiewki, można wykorzystać do przygotowania smacznego pesto do kanapek. Istnieją także przepisy na zupę z naci marchwi.
Jeśli dysponujemy miejscem na zrobienie ogródka szkolnego to można wraz z dziećmi posiać nasiona marchwi i rzodkiewki. W ten sposób dzieci mogą obserwować nie tylko proces kiełkowania, ale także wzrostu naci marchwi czy liści rzodkiewki. Demonstrując dzieciom jak można wykorzystać liście rzodkiewki i marchwi w kuchni, dzieci uczą się nie tylko umiejętności praktycznych, ale także szacunku do jedzenia.
Zieloną zdrową pastę do kanapek można przygotować z różnych zielonych liści (np. sałaty, szpinaku, jarmużu, roszponki, rukoli, bazylii).