
Specjaliści ds. żywienia zalecają ograniczenie zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych nienasyconych w diecie dzieci i młodzieży. Są to izomery, które powstają w technologicznym procesie utwardzania tłuszczów roślinnych (np. przy produkcji twardych tłuszczów), ale także naturalnie występują w niektórych produktach spożywczych (np. w przetworach mlecznych).
Naukowcy wykazali, że izomery trans mają negatywny wpływ na stan zdrowia człowieka, zwłaszcza pogarszają funkcjonowanie układu krążenia oraz mogą przyczyniać się do rozwoju cukrzycy typu drugiego. Odnotowano także, że duża zawartość tych izomerów w żywności, którą spożywamy codziennie zwiększa ryzyko wcześniejszej śmierci z powodu zawału czy udaru mózgu.
Zgodnie z stanowiskiem Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy ograniczać do minimum zawartość izomerów trans w diecie dzieci i młodzieży. W niektórych krajach (np. USA i Kanada) wprowadzono zakazy stosowania żywności zawierającej wysokie poziomy izomerów trans w szkolnych stołówkach.
W związku z tym, planując żywienie dzieci i młodzieży w placówkach oświaty należy pamiętać o kilku ważnych zasadach.
-
Jeśli zamierzasz stosować margaryny kostkowe (twarde) to używaj te wysokiej jakości! Na polskim rynku istnieje wiele rodzajów margaryn kostkowych, które różnią się zawartością izomerów trans. Przez zakupem przeczytaj etykietę i sprawdź ile izomerów trans jest w margarynie, którą chcesz kupić. Pamiętaj, że im mniej izomerów trans tym lepiej.
-
Sprawdź czy w składzie produktu, których chcesz kupić wymienione są częściowo lub całkowicie utwardzone tłuszcze. Tłuszcze częściowo utwardzone zawierają izomery trans, podczas gdy tłuszcze całkowicie utwardzone nie zawierają tych izomerów. Uważnie przeczytaj etykietkę!
-
Ogranicz liczbę dań smażonych na rzecz polecanych gotowanych, pieczonych, duszonych. Takie ograniczenie zmniejszy ilość tłuszczu w diecie dzieci i młodzieży, w tym izomerów trans. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia w tygodniowym jadłospisie szkolnym dla dzieci i młodzieży nie powinno być więcej niż dwie porcje potrawy smażonej.
-
Do smażenia wybieraj odpowiedniej jakości tłuszcz - olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%.
-
Ogranicz wykorzystanie żywności przetworzonej, gotowych dań wymagających jedynie podgrzania, dań typu fast food oraz instant (np. zupki gotowe do spożycia). Są to produkty, które zabierają bardzo dużo izomerów trans.
-
Ogranicz ilość wyrobów cukierniczych, ciastek, ciast i słodyczy. Zawierają one nie tylko dużo cukru, ale także izomerów trans.