Jadłodzielnia
Co to jest?

Jadłodzielnie to specjalnie oznaczone lodówki i szafki, w których można zostawić niepotrzebne jedzenie, lub skorzystać z tego, co zostawili inni. Jadłodzielnia jest dla wszystkich. Każdy może śmiało wziąć z niej to, na co ma akurat ochotę i to bezpłatnie. Dzięki jadłodzielniom wspólnie ratujemy żywność przed zmarnowaniem.
Zobacz LISTĘ warszawskich jadłodzielni.
Zobacz MAPĘ warszawskich jadłodzielni.
Jak korzystać z jadłodzielni?
Pamiętajmy żeby przynosić produkty, które sami moglibyśmy zjeść. Mogą być nawet te po dacie „najlepiej spożyć przed”, ale mieszczą się w terminie przydatności do spożycia „najlepiej spożyć do”. Pakujmy wszystko szczelnie, w czyste opakowania. Do domowych wyrobów koniecznie dodajmy skład i datę przygotowania. Produkty suche mogą być napoczęte, ale powinny być szczelnie zamknięte.
W jadłodzielniach nie zostawiajmy nadgniłych rzeczy, surowego mięsa, dań z surowymi jajami czy niepasteryzowanym mlekiem.
Jak założyć Jadłodzielnię?
- Zobacz krótki video poradnik od ngo.pl pt. "Jak załozyć jadłodzielnię krok po kroku?".
- Znajdź instytucję lub organizację pozarządową, której zależy na niemarnowaniu i mogłaby zgodzić się udostępnić miejsce i prąd. (Możesz zacząć poszukiwania np. od Miejsc Aktywności Lokalnej (MAL) - zobacz listę miejsc).
- Złóż projekt w budżecie obywatelskim (Zobacz przykładowy projekt).
- Stwórz w ramach inicjatywy lokalnej.
- Skontaktuj się z Foodsharing Warszawa.
Znajdź najbliższą jadłodzielnię:
