Jadłodzielnia

Co to jest?

Jadłodzielnie to specjalnie oznaczone lodówki i szafki, w których można zostawić niepotrzebne  jedzenie, lub skorzystać z tego, co zostawili inni. Jadłodzielnia jest dla wszystkich. Każdy  może śmiało wziąć z niej to, na co ma akurat ochotę i to bezpłatnie. Dzięki jadłodzielniom wspólnie ratujemy żywność przed zmarnowaniem.

Zobacz LISTĘ warszawskich jadłodzielni.

Zobacz MAPĘ warszawskich jadłodzielni.

 

Jak korzystać z jadłodzielni?

Pamiętajmy żeby przynosić produkty, które sami moglibyśmy zjeść. Mogą być nawet te po dacie „najlepiej spożyć przed”, ale mieszczą się w terminie przydatności do spożycia „najlepiej spożyć do”. Pakujmy wszystko szczelnie, w czyste opakowania. Do domowych wyrobów koniecznie dodajmy skład i datę przygotowania. Produkty suche mogą być napoczęte, ale powinny być szczelnie zamknięte.

W jadłodzielniach nie zostawiajmy nadgniłych rzeczy, surowego mięsa, dań z surowymi jajami czy niepasteryzowanym mlekiem.

 

Jak założyć Jadłodzielnię?

Znajdź najbliższą jadłodzielnię: