null

Jadłodzielnia

Drukuj otwiera się w nowej karcie
Lodówka w jednej z warszawskich jadłodzielni
Autor: MAL Kłobucka 14

Jadłodzielnie to specjalnie oznaczone lodówki i szafki, w których można zostawić niepotrzebne jedzenie lub skorzystać z tego, co zostawili inni. Jadłodzielnia jest dla wszystkich. Każdy może śmiało wziąć z niej to, na co ma akurat ochotę i to bezpłatnie. Dzięki jadłodzielniom wspólnie ratujemy żywność przed zmarnowaniem.

Jak korzystać z jadłodzielni?

Pamiętajmy, żeby przynosić produkty, które sami moglibyśmy zjeść. Mogą być nawet te po dacie „najlepiej spożyć przed”, ale mieszczą się w terminie przydatności do spożycia „najlepiej spożyć do”. Pakujmy wszystko szczelnie w czyste opakowania. Do domowych wyrobów koniecznie dodajmy skład i datę przygotowania. Produkty suche mogą być napoczęte, ale powinny być szczelnie zamknięte.

W jadłodzielniach nie zostawiajmy nadgniłych rzeczy, surowego mięsa, dań z surowymi jajami czy niepasteryzowanym mlekiem.

  • Zobacz LISTĘ warszawskich jadłodzielni.
  • Zobacz MAPĘ warszawskich jadłodzielni.

Jak założyć jadłodzielnię?

Znajdź najbliższą jadłodzielnię:

 

 

pomieszczenie z przeszkloną lodówką, w której warzywa i słoiki, obok na półce pieczywo
Zobacz galerię (3 zdjęć)
Jadłodzielnia w Mokotowskim Centrum Integracji Mieszkańców przy Woronicza 44a
Jadłodzielnia - dzielnica Włochy