null

Zielony „Parkuj i Jedź” Połczyńska

Drukuj otwiera się w nowej karcie
Wizualizacja. Dookoła zbiornika wodnego zieleń i ścieżka spacerowa. Na mostku nad zbiornikiem wodnym stoi człowiek.
Wizualizacja terenu przy P+R Połczyńska po przebudowie

Mniej betonu a więcej zieleni – na dachach i w otoczeniu obiektu. Dodatkowo ogród ze ścieżkami edukacyjnymi, zbiorniki retencyjne, panele fotowoltaiczne i kolejne punkty ładowania pojazdów elektrycznych. Tak będzie wyglądał parking „Parkuj i Jedź” Połczyńska po przebudowie.

Zarząd Transportu Miejskiego ogłosił przetarg na przebudowę parkingu P+R Połczyńska. Większość prac skupi się na nadaniu mu bardziej ekologicznego charakteru. Część betonowej nawierzchni obiektu zostanie zmieniona na taką, która przepuszcza wodę. Zostanie wybudowany system zagospodarowania wód opadowych i roztopowych. Powstaną zbiorniki retencyjne, w tym jeden otwarty o charakterze rekreacyjnym. Zgromadzona w nich woda będzie wykorzystywana m.in. do podlewania roślin.

Tereny zielone – łącznie ponad 1 ha – zostaną uporządkowane oraz obsadzone nowymi drzewami i krzewami. Pojawi się także ogólnodostępny ogród ze ścieżkami edukacyjnymi i ławkami. Zielone będą też zadaszenia budowli – drewniane konstrukcje nad miejscami parkingowymi i budynek zaplecza technicznego pokryją roślinne dywany z panelami fotowoltaicznymi.

Wdrożony będzie także system zarządzania energią, w ramach którego powstanie przemysłowy magazyn energii elektrycznej, a oświetlenie wymienione zostanie na energooszczędne. Osoby zostawiające samochody elektryczne zyskają dziesięć punktów ładowania. Dodatkowe punkty zaplanowano także dla jednośladów.

Przyszły wykonawca przebuduje i wyremontuje część układu drogowego parkingu. Obiekt zostanie podłączony do Centrum Zarządzania Parkingami, co usprawni m.in. sterowanie instalacjami i urządzeniami.

Koszty i terminy

Na dofinansowanie inwestycji Warszawa zamierza zaciągnąć pożyczkę w Narodowym Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej. Miasto chce pożyczyć 10 mln zł, pozostała część kwoty będzie pochodzić z miejskich funduszy celowych związanych z ochroną środowiska. Pieniądze z NFOŚiGW mają zostać wykorzystane m.in. na budowę systemu retencji wód opadowych i roztopowych, w tym zmianę betonowych powierzchni na ażurowe, przepuszczające wodę; budowę zielonych dachów; otwartego zbiornika na wodę w części rekreacyjnej i dwóch podziemnych zbiorników retencyjnych; nowe nasadzenia zieleni.

Czas na realizację przedsięwzięcia to dziewięć miesięcy od dnia podpisania umowy. Przez kolejnych pięć lat wykonawca będzie odpowiedzialny za pielęgnację i utrzymanie zieleni, konserwację nawierzchni i obiektów małej architektury oraz serwis instalacji, systemów i urządzeń.

Oferty w przetargu można składać do 12 września.

Wizualizacja. Rzut z góry na zieleń na terenie parkingu P+R Połczyńska
Zobacz galerię (4 zdjęć)
Wizualizacja. Drewniane zadaszenia z zielonymi dachami i panelami fotowoltaicznymi nad miejscami parkingowymi. Widać też drzewa i niską zieleń dookoła.
Drewniany budynek o geometrycznych kształtach i z przeszkleniami od frontu. Na dachu widać zieleń i panele fotowoltaiczne. Przed budynkiem również zieleń oraz ławka, na której siedzi człowiek.
Wizualizacja. Dookoła zbiornika wodnego zieleń i ścieżka spacerowa. Na mostku nad zbiornikiem wodnym stoi człowiek.