null

Zieleń na Bielanach – drugi etap budowy Skweru Integrator

Drukuj otwiera się w nowej karcie
Skwer z roślinnością. Na skwerze alejki spacerowe z ławkami do siedzenia
Skwer Integrator (I etap)

Betonowy plac przy al. Zjednoczenia zamieni się w pełną zieleni przestrzeń, bardziej dostępną dla mieszkańców. Zniknie niemal 300 m kw. utwardzonej powierzchni i pojawią się nowe nasadzenia – łącznie około 3 tys. roślin. To kontynuacja inwestycji, której pierwszy etap zakończono kilka miesięcy temu.

Drugi i ostatni etap inwestycji obejmie plac przed Bielańskim Integratorem Przedsiębiorczych. Prace rozpoczną się od rozbiórki starej nawierzchni. Zmniejszony i wyremontowany zostanie taras wraz ze schodami przylegającymi do budynku. Powstanie również nowa pochylnia dla osób z niepełnosprawnościami.

Wzdłuż muru oporowego zostaną założone rabaty z bylinami i krzewami. Na pozostałej przestrzeni pojawią się nowe nasadzenia: rośliny cebulowe, byliny, krzewy oraz trzy lipy holenderskie w odmianie ‘Palladia’. Łącznie w tej części skweru posadzonych zostanie około 3 tys. roślin.

Mieszkańcy będą mogli skorzystać z nowych miejsc do wypoczynku – siedzisk na drewnianych tarasach oraz ławek warszawskich. W upalne dni ochłodę zapewni zamgławiacz. Zamontowane zostaną też nowe latarnie i kosze na śmieci. Cały teren skweru będzie dostępny dla osób z niepełnosprawnościami.

Więcej zieleni na Bielanach

I etap budowy skweru zakończył się w kwietniu 2023 r. Usunięto 800 m kw. starej nawierzchni przed budynkiem poczty w al. Zjednoczenia. Przed wejściem do stacji metra Stare Bielany postawione zostały dwie donice z krzewami drzewiastymi, a na istniejącym trawniku założono rabatę z bylin i traw. Łącznie na skwerze pojawiło się ponad 8500 roślin, postawiono też ławki warszawskie.

Skwer we współpracy z Urzędem Dzielnicy Bielany realizuje Zarząd Zieleni m.st. Warszawy. Wykonawcą prac jest firma BIOSFERA Tomasz Tomala.

Ławka przy nowym chodniku. W tle krzewy
Zobacz galerię (4 zdjęć)
Skwer z roślinnością. Na skwerze alejki spacerowe z ławkami do siedzenia
Grafika. Na zielonym tle narysowana mapka z zaznaczoną lokalizacją nowego skweru
Widziany z lotu ptaka blok mieszkalny, przed którym znajduje się parking