null

Wyczekiwany pawilon na Skwerze Ormiańskim coraz bliżej realizacji

Drukuj otwiera się w nowej karcie
Zieleń na Skwerze Ormiańskim

Zarząd Zieleni m.st. Warszawy ogłosił przetarg na wybór wykonawcy prac budowlanych na Skwerze Ormiańskim. Budowa międzypokoleniowego miejsca spotkań na mokotowskim skwerze to projekt z budżetu obywatelskiego, na który bardzo liczą okoliczni mieszkańcy. Firmy mogą składać oferty do 6 września.

Skwer Ormiański to zabytkowa  przestrzeń na Sadybie, w bezpośrednim sąsiedztwie Fortu IX, nazywanego Czerniakowskim. Obecnie mieszkańcy mogą odpocząć tu wśród zieleni oraz korzystać z placu zabaw i boisk. Nowy pawilon będzie miejscem łączącym pokolenia, przestrzenią integracji. Docelowo każdy będzie mógł spotkać się tu ze znajomymi, zorganizować wystawę czy warsztaty sąsiedzkie. 

– Mimo początkowych trudności, wynikających z niedoszacowania kosztów, udało nam się zdobyć środki na ten, wyczekiwany przez mieszkańców i nas samych, projekt. Lubimy kiedy parki i zieleńce stają się miejscem integrującym sąsiadów. Liczymy, że z powodzeniem wybierzemy wykonawcę i przejdziemy do realizacji tej inwestycji. Docelowo pawilon zostanie oddany w opiekę najemcy, który będzie odpowiedzialny za organizację i animację tego miejsca – mówi Aleksandra Majda-Butkiewicz, dyrektorka Zarządu Zieleni m.st. Warszawy.

Wizualizacja Skweru Ormiańskiego - budynek z przeszklonym frontem częściowo zagłębiony w górkę parkową, obok rosnące drzewa

Sąsiedzki pawilon wkomponowany w zieleń

Jednokondygnacyjny budynek z przeszklonym frontem będzie częściowo zagłębiony w górkę parkową. Dzięki temu w ciepłe miesiące będzie można podziwiać zieleń, a w zimie jeździć na sankach. W środku natomiast znajdować się będzie dzielona sala wielofunkcyjna, co umożliwi organizację większej liczby zajęć dla mieszkańców w tym samym czasie.

Wokół pawilonu posadzone zostaną nowe rośliny. Na skarpach powstaną piękne rabaty róż okrywowych, kosodrzewiny i bylin. Dach pawilonu wynurzający się z górki zostanie pokryty trawą i stanie się zielonym tarasem.

Dzięki zrównaniu wejścia do pawilonu z poziomem terenu, obiekt będzie łatwo dostępny dla osób niepełnosprawnych. Obok znajdą się schody betonowe, które będą mogły posłużyć jako miejsce do siedzenia czy widownia dla odbywających się tam wydarzeń.