
W ostatnim czasie zaczęły działać kolejne jadłodzielnie, które powstały ze środków Centrum Komunikacji Społecznej:
- Dzielnica Wawer, Uniq Fight Club, ul. VI Poprzeczna 23,
- Dzielnica Rembertów, ul. Plutonowych 10,
- Dzielnica Wawer, ul. Korkowa 119,
- Dzielnica Wawer, ul. Włókiennicza 54 (budynek OPS),
- Dzielnica Włochy, Urząd Dzielnicy, al. Krakowska 257
- Dzielnica Ursynów, ul. Kłobucka 14
W zeszłym roku otworzyło się 11 takich punktów, a część z nich powstała w ramach Budżetu Obywatelskiego. Pełną listę punktów oraz godziny ich funkcjonowania znaleźć można na platformie Warszawa 19115.
Przypominamy, że i w tym roku można zgłaszać projekty związane z powstaniem nowych miejsc. Zgłoszenia należy złożyć do 25 stycznia.
Sugerujemy, by w trakcie składania projektu zwrócić uwagę na następujące punkty:
1. Wybór zespołu/osoby, który:
a. przeprowadzi proces zbudowania jadłodzielni,
b. będzie odpowiedzialny za jadłodzielnię po jej uruchomieniu.
2. Wybór miejsca: zmierzenie powierzchni, sprawdzenie dostępu do gniazda energii elektrycznej, oświetlenia, zadaszenia, dostępności dla użytkowników.
3. Sporządzenie projektu i kosztorysu jadłodzielni dostosowanej do wybranego miejsca: wymiary szafy i wielkość lodówki, konieczne podłączenia, ewentualne kosze do segregacji odpadów, zaplanowanie sposobu dbania o jadłodzielnię: środki czystości, harmonogram sprzątania (kto i kiedy sprząta), zaplanowanie działań informacyjnych dotyczących jadłodzielni.
Powstanie takich punktów jest też możliwe w ramach inicjatywy lokalnej.
Pamiętajcie – jadłodzielnia jest dla wszystkich! Możecie śmiało wziąć z niej to, na co macie akurat ochotę i to bezpłatnie. Nic nie powinno wylądować w naszych koszach na odpady – zachęca Michał Olszewski, zastępca prezydenta m.st. Warszawy.
Pamiętajmy jednak, żeby przynosić produkty, które sami moglibyśmy zjeść. Mogą być nawet te po dacie „najlepiej spożyć przed”, ale mieszczą się w terminie przydatności do spożycia „najlepiej spożyć do”. Pakujmy wszystko szczelnie, w czyste opakowania. Do domowych wyrobów koniecznie dodajmy skład i datę przygotowania. Produkty suche mogą być napoczęte, ale powinny być szczelnie zamknięte.
W jadłodzielniach nie zostawiajmy nadgniłych rzeczy, surowego mięsa, dań z surowymi jajami czy niepasteryzowanym mlekiem.
Więcej informacji znajdziecie na fanpage’u Foodsharing Warszawa i platformie Warszawa 19115.