null

Warszawa nie marnuje

Drukuj link otwiera się w nowej karcie
Czarna tablica, na której białym kolorem narysowano kontury charakterystycznych budynków Warszawy. Na górze i dole tablicy ułożone kolorowe warzywa

Miasto zachęca restauratorów do przekazywania innym niepotrzebnej żywności. Właśnie startuje projekt „no waste. food co-op" akcję, która ma wspierać przekazywanie jedzenia potrzebującym wspierają partnerzy - Food Law, Glovo oraz Makro.

Marnowanie żywności to jeden z największych problemów współczesnego świata i dlatego w stolicy postanowiliśmy coś z tym zrobić. Warszawski Food Lab rozpoczyna akcję „no waste. food co-op", której celem jest zmniejszenie marnotrawstwa żywności w naszym mieście. Inicjatywa ta zachęca do łączenia restauracji z organizacjami pożytku publicznego. Celem projektu jest przekazywanie nadwyżek żywności dla potrzebujących, zamiast ich marnowania. Lokale biorące udział w akcji są oznaczone specjalną naklejką – mówi Rafał Trzaskowski, prezydent m.st. Warszawy.

Jak marnować mniej?

W ramach projektu powstał przewodnik dla restauracji “Współpracujemy, nie marnujemy! - Jak wspierać OPP przekazując jedzenie zgodnie z przepisami”. Informuje on restauracje o aspektach prawno-podatkowych związanych z przekazywaniem żywności potrzebującym oraz pomaga nawiązać kontakt z organizacjami pożytku publicznego. W przewodniku na stronie projektu https://nowaste.waw.pl/ restauratorzy znajdą wszystkie wskazówki, jak przekazywać niepotrzebne jedzenie - szybko i bezpiecznie.

Wspólnie możemy więcej

Dla wszystkich warszawskich restauratorów zainteresowanych minimalizowaniem marnowania jedzenia oraz wspieraniem lokalnych organizacji pożytku publicznego, zorganizowano spotkanie 24 czerwca w Akademii Inspiracji Makro przy al. Jerozolimskie 184, w godzinach 11.00 -14.00. W programie m.in. prezentacja założeń akcji „no waste. food co-op”, pokaz gotowania i możliwość wymiany doświadczeń i informacji.

Udział w wydarzeniu jest bezpłatny. Link do rejestracji na wydarzenie.

Edukacja przez działanie

Warszawski Food Lab, który zorganizował akcję, powstał we współpracy Urzędu m.st. Warszawy i Uniwersytetu SWPS, w ramach projektu finansowanego ze środków europejskich Food Trails. Tworzy przestrzeń łączącą biznes, naukę, władze samorządowe i mieszkańców. Jego celem jest wypracowanie rozwiązań prowadzących do zmniejszenia marnowania żywności oraz zwiększenia jej cyrkularności w przestrzeni miejskiej.

Więcej informacji na temat Warszawskiego Food Lab można znaleźć pod adresem: https://biznes.um.warszawa.pl/food-lab  lub przez kontakt email: warsawfoodlab@um.warszawa.pl.

biała taca do podawania jedzenia z pokrywką na pomarańczowym tle, pod spodem czarny napis „no waste. food co-op
Zobacz galerię (3 zdjęć />)
na żółto fioletowym tle białe napisy zapraszające warszawskich restauratorów na event „no waste. food co-op
pomarańczowo zielone tło z beżowym okręgiem na środku, na nim talerze z jedzeniem, po dwóch stronach plakatu 2 osoby podające sobie paczkę z jedzeniem, w lewym górnym roku logo akcji