null

Szkoła przy ul. Koźmińskiej będzie jak nowa

Drukuj otwiera się w nowej karcie
Kobieta w okularach z długimi włosami ubrana w ciemny garnitur oraz mężczyzna w ciemnym garniturze i niebieskiej koszuli pozują do zdjęcia trzymając bordowe teczki z symbolem syrenki. Postaci stoją na tle niebieskiej ścianki z białym logotypem syrenki i napisem Warszawa
Umowa na modernizację i remont placówki przy ul. Koźmińskiej została podpisana - czas na realizację inwestycji to 24 miesiące

Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy dla dzieci słabowidzących zostanie rozbudowany i zmodernizowany. Umowa przewiduje m.in. gruntowny remont placówki w ciągu najbliższych dwóch lat, a koszt inwestycji to blisko 37 mln zł.

Kompleks budynków SOSW nr 8 przy ul. Koźmińskiej 7 powstał w latach 60. XX wieku. W jego skład wchodzą budynek szkoły i internatu oraz, dobudowany w późniejszym okresie, łącznik między nimi. Na terenie placówki znajduje się również boisko sportowe oraz plac zabaw.

Stołeczny Zarząd Rozbudowy Miasta podpisał właśnie umowę z Przedsiębiorstwem Budownictwa Ogólnego Kartel S.A. na modernizację budynków ośrodka - czas realizacji zadania przewidziano na 24 miesiące. Koszt inwestycji to 36.8 mln zł.

Koźminska na nowo i na sportowo

To dobra wiadomość dla naszych uczniów oraz kadry placówki, ponieważ w ramach umowy szkoła i internat przejdą gruntowny remont. Elewacja budynków zostanie również odświeżona i oczyszczona. Dzieci szczególnie ucieszy informacja, że szkoła zyska nowe zaplecze sportowe z salą gimnastyczną, boisko i nowy plac zabaw. Cała placówka zostanie również dostosowana do potrzeb osób niedowidzących i niewidzących oraz z niepełnosprawnościami ruchowymi – podkreśla Renata Kaznowska, zastępczyni prezydenta m.st. Warszawy.

Po modernizacji, budynek szkoły nadal będzie przeznaczony dla około 130 uczniów, a internat zapewni 25 miejsc noclegowych. Dzięki inwestycji, w placówce będzie więcej gabinetów do pomocy psychologiczno-pedagogicznej dla uczniów.

Szkoła rozwinie skrzydło

Zakres inwestycji obejmuje także wykonanie niezbędnych przyłączy oraz instalacji wewnętrznych i zewnętrznych w budynkach. Wykonawca dobuduje nowe skrzydło, w którym powstanie sala gimnastyczna wraz z zapleczem szatniowym i sanitarnym. Istniejący łącznik zostanie rozebrany i odbudowany w tej samej technologii co sala gimnastyczna. Zmodernizowany zostanie również dziedziniec szkoły.

Dostępność i funkcjonalność na pierwszym miejscu

W ramach dostosowania obiektu dla osób ze szczególnymi potrzebami pojawią się m.in.: ścieżka dotykowa składająca się ze znaków poziomych, pasy ostrzegawcze, pętle indukcyjne współpracujące z indywidualnymi aparatami słuchowymi czy kontrast barwny sąsiadujących ze sobą powierzchni. W łączniku przy internacie zostaną zainstalowane dwie windy oraz podnośnik zlokalizowany

Zielony ogród zapewni cień i pobudzi zmysły

Ogród na terenie kompleksu zostanie podzielony na strefy, którym przypisano konkretne funkcje. W strefie „Cień dla sportowców” znajdą się rośliny osłaniające od promieni słonecznych. W strefie „Stymulujące krzewy”, rośliny które będzie można wykorzystać do zajęć edukacyjnych np. zajęć techniki czy tworzenia suchych bukietów. Pojawią się również m.in.: szumiąca rabata, strefa motyli czy ptasie obserwatorium. W ogrodzie staną ławki oraz donice do hortiterapii (ogrodoterapia), które zostaną obsadzone roślinnością dostępną na wyciągnięcie ręki, dobraną tak, aby pobudzać zmysły przyszłych użytkowników.

Inwestycja uzyskała dofinansowanie w kwocie 30 mln zł w ramach Rządowego Funduszu Polski Ład: Program Inwestycji Strategicznych.

Z Rządowego Funduszu Polski Ład: Program Inwestycji Strategicznych, m.st. Warszawa otrzymało w ramach 1. i 2. edycji, dofinansowanie na realizację jedynie dla trzech placówek przedszkolno-oświatowych:

  1. Budowa i wyposażenie 9-oddziałowego przedszkola będącego częścią zespołu szkolno-przedszkolnego przy ul. Gilarskiej wraz zagospodarowaniem terenu;
  2. Budowa kompleksu oświatowego przy ul. Świderskiej w Warszawie;
  3. Rozbudowa i modernizacja budynków SOSW dla Dzieci Słabowidzących nr 8 w Warszawie wraz z zagospodarowaniem terenu.

 

 

 

Widok szarego ceglanego budynku szkoły w słoneczny dzień - obok znajduje się skrzyżowanie ulic
Zobacz galerię (4 zdjęć)
Widok na boisko szkolne w kolorze jasnoniebieskim gdzie widać siatkę oddzielającą część boiska do piłki nożnej od pozostałego trenu rekreacyjnego. Na boisku znajdują się dzieci, w tle widać szary budynek szkoły
Kobieta w okularach z długimi włosami ubrana w ciemny garnitur oraz mężczyzna w ciemnym garniturze i niebieskiej koszuli pozują do zdjęcia trzymając bordowe teczki z symbolem syrenki. Postaci stoją na tle niebieskiej ścianki z białym logotypem syrenki i napisem Warszawa
Sala lekcyjna z białymi ścianami oraz turkusową podłogą. W pomieszczeniu znajdują się białe ławki i drewniane krzesła, a do sali wchodzą uczniowie.