null

Plac Pięciu Rogów zaprojektowany po ludzku

Drukuj otwiera się w nowej karcie
Wyróżnienie dla miasta w plebiscycie "Zaprojektuj po ludzku" | Autor: Adam Stępień

Jedno z wyróżnień w plebiscycie Gazety Wyborczej „Zaprojektuj po ludzku” trafiło do miasta stołecznego Warszawy. Doceniono projekt tzw. placu Pięciu Rogów. Nagrodę odebrała dyrektorka Biura Architektury i Planowania Przestrzennego Marlena Happach.

Właśnie trwa sesja Rady Miasta na wniosek PiS. Prezydent jest krytykowany za to, że wprowadzamy przejścia dla pieszych, sadzimy drzewa, staramy się zrobić Warszawę bardziej ludzką – mówiła architektka miasta Warszawy Marlena Happach. – Rzekomo ograniczamy swobody obywatelskie kierowców. Ale nie poddajemy się. Na placu „Pięciu Rogów" nie kończymy. Będzie też Chmielna, Złota, będzie też nowy plac Centralny. Zmieniamy ulicę Marszałkowską – dodała Marlena Happach.

Warszawski plac „Pięciu Rogów" zdominowany był przez asfalt, dziś jest uporządkowaną przestrzenią, ożywioną przez zieleń, przygotowaną z myślą o pieszych. Chaotyczny parking dla kilkunastu aut zmienił się w miejsce tętniące miejskim życiem. Mógł wypełnić się ogródkami letnimi okolicznych kawiarni i restauracji, przechodniami czy osobami odpoczywającymi w cieniu drzew lub chłodzie fontanny” – opisywało swój werdykt jury.

Wyróżnienie w plebiscycie „Wyborczej.pl” otrzymało także Liebrecht & wooD za inne warszawskie miejsce – Centrum Praskie Koneser. Przywróciło ono do życia zabytkowe budynki XIX-wiecznej Wytwórni Wódek „Koneser" i połączyło przestrzeń postindustrialną z żywą tkanką miejską. „Na terenie Konesera przez cały rok odbywają się różnego rodzaju bezpłatne wydarzenia. Sercem obiektu jest otwarty dla wszystkich plac Konesera. Praga-Północ zyskała nowe, przyjazne mieszkańcom oraz turystom oblicze” – argumentowało jury.

W drugiej edycji projektu "Zaprojektowane po ludzku" organizatorzy przyjrzeli się miastom. Co sprawia, że żyje się w nich lepiej? Czego nie może w nich zabraknąć, by ich mieszkańcy byli szczęśliwsi? Jak powinny być zorganizowane miejskie przestrzenie, aby mogły służyć wszystkim: starszym, dzieciom, właścicielom psów? Projekty i inicjatywy zostały nagrodzone m.in. w kategorii produkt – obiekt, w której jurorzy docenili pomysł stowarzyszenia Żółty Parasol we Wrocławiu. Stworzyło ono specjalną pochylnię, czyli nowe, estetyczne i łatwo dostępne dla osób z niepełnosprawnościami wejście do swojej siedziby na Ołbinie.

Z kolei w kategorii miejsce – przestrzeń nagroda powędrowała do m+ design za przebudowę oddziału Publicznego Położniczo-Porodowego Instytutu Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi. Laureatem w tej samej kategorii został też Deweloper UWI Inwestycje – za park linearny w Poznaniu.

Prace i inicjatywy uczestników konkursu oceniała kapituła w składzie: Przemysław Chimczak-Bratkowski (ThinkC), Joanna Erbel (socjolożka, działaczka miejska), Katarzyna Kuniewicz (Otodom/obido w Grupie OLX), Agnieszka Labus (prezeska fundacji LAB60+), Radosław Ratajczak (SHOPA Design & Strategy), Krzysztof Rogatka (urbanista, architekt krajobrazu), Tomek Rygalik (Studio Rygalik, Aalto University, DesignNature), Marta Skowrońska (socjolożka UAM), Marta Trakul (prezeska fundacji Na Miejscu), Agata Twardoch (architektka i urbanistka, profesorka na Wydziale Architektury Politechniki Śląskiej). 

Zobacz galerię (9 zdjęć)