null

Utworzenie pawilonu edukacyjnego Kamień

Drukuj otwiera się w nowej karcie
Zdjęcie. Nowoczesny pawilon w wyglądający jak szary kamień. Elewacja betonowa okala budynek z trzech stron. Wysokie, przeszklone wejście. Przed pawilonem stoi klika osób. Pawilon otoczony jest zielenią z elementami małej architektury: drewnianymi ławkami i przestrzenią z piaskiem.

To miejsce, w którym mieszkańcy stolicy mogą lepiej poznać ulubioną rzekę i jej naturalne bogactwo oraz tajemnice drzew, zwierząt czy miejskiej zieleni.

Pawilon znajduje się między nadbrzeżem Wisły a ul. Wybrzeże Puckie. Obiekt o nietypowym kształcie ma dwie kondygnacje: wielofunkcyjną, otwartą przestrzeń na parterze, pozwalającą na dowolną aranżację oraz antresolę wystawową. Odbywają się tu terenowe lekcje o przyrodzie, warsztaty ekologiczne, jak również spacery śladem nadwiślańskich zwierząt i roślin. Mieszkańcy miasta znajdą tu również wsparcie dla swoich zielonych inicjatyw. Kamień to główny punkt edukacji ekologicznej Zarządu Zieleni m.st. Warszawy i nowe centrum Dzielnicy Wisła.

Status projektu:

Grafika z etapami realizacji projektu - etap 6 - projekt ukończony

 

Więcej informacji o edukacji w Warszawie: edukacja.um.warszawa.pl