null

Nowy pawilon medyczny w Szpitalu Czerniakowskim

Drukuj otwiera się w nowej karcie
Widok korytarza w kolorze kremowym z beżowymi pasami pokrytego niebieską wykładziną z którego po prawej i lewej stronie prowadzą drzwi do osobnych pomieszczeń
Nowy pawilon medyczny w Szpitalu Czerniakowskim powstał w 100 dni i ma powierzchnię 500 m kw. | Autor: Rafał Motyl

100 dni - dokładnie tyle zajęło zaprojektowanie, wybudowanie i wykończenie budynku modułowego, który stanął na terenie Szpitala Czerniakowskiego przy ul. Stępińskiej. Obecnie, w związku z trwającą rozbudową i modernizacją SOR, w pawilonie będzie funkcjonował oddział ratunkowy. Inwestycja za blisko 5 mln zł została sfinansowana ze środków m.s.t Warszawy.

Tym razem oddajemy do użytkowania nowo wybudowany budynek modułowy o łącznej powierzchni 500 m2 z pełną infrastrukturą socjalną i administracyjną, w którym tymczasowo będzie funkcjonował Szpitalny Odział Ratunkowy. Dzięki temu na czas modernizacji i remontu SOR zachowa ciągłość działania, a inwestycja będzie prowadzona zgodnie z harmonogramem. Po uruchomieniu nowego SOR-u, w pawilonie medycznym docelowo będzie się mieścił oddział z 12 łóżkami dla pacjentów – informuje Renata Kaznowska, zastępca prezydenta m.st. Warszawy.

Bardzo dziękuję za otrzymane środki finansowe. To realna pomoc, która z jednej strony pozwala nam zabezpieczyć ciągłość ratunkowych świadczeń medycznych podczas remontu SOR, z drugiej zaś zwiększa powierzchnię naszego szpitala – mówi Paweł Obermeyer, prezes zarządu Szpitala Czerniakowskiego.

Trwa rozbudowa oddziału ratunkowego

Przypomnijmy – w ciągu roku z pomocy SOR w Szpitalu Czerniakowskim korzysta niemal 30 tys. osób w nagłych przypadkach, często z zagrożeniem zdrowia i życia - dlatego m. st. Warszawa przeznaczyło ponad 13 mln zł na gruntowną rozbudowę i przebudowę oddziału. Obecnie trwa rozbudowa SORu, który zostanie powiększony o jedną kondygnację od strony ul. Stępińskiej, oraz dwie kondygnacje z podpiwniczeniem od strony ul. Górskiej. W ramach inwestycji modernizacji zostanie również poddana wydzielona część budynku szpitala w poziomie parteru, obejmująca istniejący SOR - wymienione zostaną m.in. posadzki, okna, drzwi oraz bramy wjazdowe.

Kondygnacja podziemna przeznaczona będzie na pomieszczenia techniczne i magazynowe. Na parterze znajdą się pomieszczenia SOR, m.in. rejestracja i poczekalnie, gabinety badań, sale: obserwacyjna, resuscytacyjno-zabiegowa, wstępnej intensywnej terapii. Piętro będzie wykorzystane dla potrzeb administracyjnych. W wyniku rozbudowy łączna powierzchnia użytkowa oddziału ratunkowego zwiększy się o blisko 600 m2.

Od strony podwórka zlokalizowane będą osobny wjazd dla karetek oraz wejście dla pieszych do Szpitalnego Oddziału Ratunkowego. Po generalnym remoncie podjazdu powstanie możliwość podjazdu pod budynek dwóch karetek jednocześnie. Niezależne wejście główne dla pieszych, przystosowane do potrzeb osób z niepełnosprawnościami, będzie znajdowało się od strony ul. Górskiej.

Ściana w kolorze kremowym na której znajdują się ekran w czarnej oprawie z panelem sterowniczym oraz biały panel z ekranem i systemem do elektronicznego przywołania personelu medycznego z czerwonym i zielonym przyciskiem pielęgniarki oraz niebieskim guzikiem pośrodku
Zobacz galerię (5 zdjęć)
Budynek w biało-szare pionowe pasy z ciemną stolarką okienną oraz schodami wejściowymi i rampą dla wózków od frontu, w tle widoczna ściana sąsiadującego budynku szpitala
Pusta sala chorych z beżową wykładziną podłogową i kremowymi ścianami oraz umywalką po lewej stronie i białym grzejnikiem na wprost oświetlona z góry przez okno dachowe
Widok korytarza z nbiebieską podłogą i kremowymi ścianami, który prowadzi do przeszklonych drzwi wyjściowych z budynku. Po prawej stronie widać szarą framugę i szare drzwi wewnętrzne.