null

NIE dla marnowania jedzenia w szkołach

Drukuj link otwiera się w nowej karcie
Autor: CKS

Uczniowie warszawskich szkół dowiedzą się, jak nie marnować jedzenia oraz, jak komponować zdrowe i pełnowartościowe posiłki. Zainteresowane placówki mogą zgłaszać się do kolejnej edycji warsztatów edukacyjnych do 16 września.

W Warszawie dbamy, o jak najwyższy poziom kształcenia naszej młodzieży, o nowoczesną infrastrukturę edukacyjną, ale także podejmujemy działania, które mamy nadzieję zaprocentują w przyszłości. Zależy nam tym, by młodzi warszawiacy znali nie tylko zasady zdrowego odżywiania, ale i nie marnowali żywności. Dlatego zachęcam warszawskie szkoły do udziału w projektach „Wiem co jem” i „Szkoła nie marnuje” – powiedziała Renata Kaznowska, wiceprezydentka m.st. Warszawy

Marnowanie jedzenia we współczesnych czasach to bardzo złożony problem. Powinniśmy patrzeć na niego także przez pryzmat zmian klimatu, kosztów środowiskowych i zmarnowanych zasobów. Dlatego pamiętajmy, że nasze codzienne wybory żywieniowe i naszych dzieci, wpływają nie tylko na nas, ale i na całą naszą planetę. Dbajmy wspólnie o edukację i nawyki młodych warszawianek i warszawiaków! – powiedziała Adriana Porowska, wiceprezydentka m.st. Warszawy.

Szkoła nie marnuje

Podczas zajęć uczniowie razem z edukatorem i nauczycielami zastanowią się nad tym, w jaki sposób zaangażować całą społeczność szkolną, aby trwale zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia. Wypracowane pomysły będą wdrażane np. na szkolnych stołówkach.

Projekt przeznaczony jest dla klas z poziomu 5-7 i ma oddziaływać na całą szkolną społeczność oraz uczyć młodzież współdziałania oraz dawać poczucie wpływu na otaczającą rzeczywistość. W projekcie może wziąć udział jedna klasa z danej szkoły, która będzie ambasadorem zmian. W warsztatach mogą również wziąć udział placówki, które uczestniczyły w już poprzednich edycjach.

W roku szkolnym 2023/2024 projekt Szkoła nie marnuje był realizowany w 57 publicznych szkołach podstawowych i wzięło w nim udział ponad 1400 uczennic i uczniów.

Na konferencji „Wiem, co jem – zrównoważony posiłek szkolny", przedstawicielki wybranych szkół opowiedziały o tym, jakie rezultaty w zakresie ograniczania marnotrawstwa żywności udało się osiągnąć i jakie dobre praktyki będą kontynuowane po realizacji projektu.

Wiem, co jem?

Im wcześniej dzieci będą uczyć się zasad zdrowego odżywiania, tym lepiej, dlatego celem warsztatów Wiem, co jem jest promowanie zdrowego stylu życia wśród uczennic i uczniów klas drugich szkół podstawowych.

Jest to cykl trzech spotkań warsztatowych prowadzonych przez wykwalifikowanych  trenerów. Zajęcia dotyczą nie tylko edukacji żywieniowej – mają też rozwijać umiejętności kulinarne dzieci poprzez praktyczne warsztaty oraz kształtować w nich postawę szacunku do jedzenia i osób, które je przygotowują.

W minionym roku szkolnym 2023/2024 zrealizowano już 22. cykl Wiem, co jem. Wzięło w nim udział 135 publicznych szkół podstawowych z całej Warszawy. A w cyklu trzech spotkań warsztatowych uczestniczyło ponad 9500 uczennic i uczniów z 421 klas drugich.

Jak wziąć udział?

Więcej informacji na temat warsztatów znajduje się na stronie:  um.warszawa.pl/waw/wiemcojem. Zaproszenia do udziału w kolejnych edycjach obu projektów zostały także przesłane do dyrektorów warszawskich publicznych szkół podstawowych.